GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: I eller utanför regering – nu måste Moderaterna få ordning på sig själva

Oavsett om nästa statsminister heter Andersson eller Kristersson finns det hopp om liberal politik. Men för M väntar sannolikt en identitetskris.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 september 2022 • Uppdaterad 12 september 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Med 1500 valdistrikt räknade på söndagskvällen såg SD ut att ha gått om M som andra största parti.
Med 1500 valdistrikt räknade på söndagskvällen såg SD ut att ha gått om M som andra största parti.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valrörelsen är över. Svenska folket har sagt sitt. Men det är nu det riktiga jobbet inleds att snickra ihop en ny regering, helst så snabbt som möjligt.

Valkvällar och väntan på ett slutgiltigt resultat ger anledning att blicka tillbaka. För egen del vandrar tankarna till för fyra år sedan. Då togs det en ny bylinebild på mig, jag såg nämligen för glad ut på den befintliga. Och det antydande till leende som bilden visade passade sig inte för ett värsta tänkbara scenario, att Sverigedemokraterna kunde gå om Moderaterna och bli andra största parti.

Ledarsidan jag arbetade för 2018 hoppades på en vinst för Alliansen. Den hoppades också att himlen inte skulle falla ner, för så länge det inte skedde lovade ju Ulf Kristersson (M) att inte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD.

Vädergudarna har inte varit nådiga mot det politiska klimatet på våra breddgrader den senaste mandatperioden. Det som för fyra år sedan framstod som osannolikt men inte omöjligt, ser nu ut att vara verklighet. När SVT:s vallokalsundersökning presenterades klockan 20 på söndagskvällen fick SD strax över 20 procent, en siffra som inte är det definitiva valresultatet men som ändå ligger i nivå med de senaste veckornas opinionsundersökningar. Med nästan alla distrikt räknade sent på valnatten bestod fördelningen med 20,7 procent till SD och 19,0 procent till M. Om siffran står sig när det definitiva valresultatet presenteras på onsdag hamnar Moderaterna högre än i flera opinionsmätningar men trots allt lägre än SD. Det betyder att partiets självbild skakas om. Vilken roll ska Moderaterna ha utan den självklara positionen som andra största och därmed statsbärande parti?

Det är synd att det har blivit så. För mycket av de lösningar på aktuella samhällsproblem som Moderaterna står bakom skulle göra Sverige gott. Här ryms bland annat en kombination av hårdare tag och förebyggande insatser mot gängkriminaliteten, här finns en långsiktig och trovärdig inställning att försvaret måste stärkas, och hit räknas den för välfärden så viktiga uppfattning att det alltid måste löna sig att arbeta.

Att Socialdemokraterna har närmat sig Moderaterna i frågor som Nato och skjutningar är en styrka, detta eftersom det betyder att oavsett vem som blir statsminister finns det hopp om reformer som ökar trygghet och säkerhet.

”Vädergudarna har inte varit nådiga mot det politiska klimatet på våra breddgrader den senaste mandatperioden.”
Kajsa Kettil

På valkvällen finns det dock inga klockrena anledningar att dra på smilbanden. Om M får bilda regering – vilket mycket tyder på – kommer SD som näst största parti att kräva stort inflytande.

Ett allt mindre sannolikt utfall är att vänsterblocket blir lite större än det blå blocket och att Magdalena Andersson (S) får uppdraget att bilda regering. Hur en sådan skulle se ut är för tidigt att säga. Det är en illa dold hemlighet att S och C under en tid har förberett sig för att kunna regera tillsammans, och Annie Lööf (C) har ju uttryckligen sagt att hon stödjer Magdalena Andersson som statsministerkandidat.

Med Centerpartiet i regering skulle chansen till liberal, borgerlig politik öka. Den gångna mandatperioden har visat att Socialdemokraterna är beredda att acceptera sådana reformer i utbyte mot statsministerposten.

En S-C-regering med starka liberala inslag vore bättre än en S-MP-V-dito. Och en regering där Centern ingår bör även påminna den nuvarande högersidan om hur borgerlig politik utan SD-inflytande kan se ut. Det borde inspirera under den oundvikliga identitetskris som Moderaterna nu måste gå igenom, oavsett om partiet hamnar i regering eller opposition.

Då kanske jag behöver en ny bylinebild till valet 2026. En där jag ser glad ut.