GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Nu måste EU-länderna öka stödet till Ukraina

Låt olyckan med robotnedslaget vid polska gränsen bli en ögonöppnare: Det brådskar med militär hjälp som gör skillnad på riktigt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 november 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På tisdagen dog två personer när en bomb exploderade i Polen nära gränsen till Ukraina.
På tisdagen dog två personer när en bomb exploderade i Polen nära gränsen till Ukraina.Foto: Michal Dyjuk

Beskedet om mer hjälp till Ukraina kom lägligt. När en robot på tisdagen slog ner i Polen nära den ukrainska gränsen var uppgifterna inledningsvis knapphändiga. Misstankarna riktades först mot Ryssland, men på onsdagen konstaterades att explosionen och de två tragiska dödsfall den ledde till med största sannolikhet var en olyckshändelse orsakad av ukrainsk militär.

Det betyder dock inte, poängterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg helt korrekt, att felet var Ukrainas. Skulden ligger tvärtom hos Ryssland, som de senaste dagarna har genomfört omfattande bombanfall mot flera ukrainska städer och därmed tvingat landet att försvara sig så gott det kan.

Det ökar av naturliga skäl risken att misstag sker.

Omvärlden bör därför se de två polska dödsfallen som en påminnelse om vikten – och brådskan! – att skicka mer militärt stöd till Ukraina.

Just detta lovade den dåvarande borgerliga oppositionen inför det svenska riksdagsvalet. Sedan blev det tyst, men nu meddelar regeringen att omfattande stöd är att vänta. Det består förutom humanitärt bistånd av ett vinteranpassat paket med bland annat luftvärnssystem, fordon och personskydd som lämpar sig för den kalla årstiden.

”Det ökar av naturliga skäl risken att misstag sker.”

Statsminister Ulf Kristersson (M) lyfter fram att det rör sig om ”det i särklass största svenska bidraget humanitärt och militärt till Ukraina”.

Så borde fler länder agera. Stödet från EU:s medlemsländer och unionens institutioner behöver växa om Ukraina ska ha en chans att mota bort Putins krigsmaskin. Det är det enda anständiga, men även nödvändigt med tanke på att det republikanska partiet efter förra veckans mellanårsval ser ut att få majoritet i kongressens ena kammare, representanthuset. USA är den i särklass största bidragsgivaren till Ukraina, och om de republikaner som är skeptiska till den amerikanska solidariteten får gehör riskerar det att få förödande konsekvenser både för det invaderade Ukraina och i förlängningen för det säkerhetspolitiska läget i övriga väst.

Att Ryssland nyligen drog sig tillbaka från Cherson var en delseger som lär höja försvarsviljan hos det redan modiga och hårt kämpande ukrainska folket. Men det får inte uppfattas av väst som ett tecken på att Ryssland är på väg att förlora. För att besegra Putins aggressiva krigföring behövs förstärkning.

President Volodymyr Zelenskyj har bett om det svenska artillerisystemet Archer. Det ingår inte i regeringens aviserade stödpaket. På en direkt fråga svarar Kristersson att stödet fokuserar på sådan typ av hjälp som kan ges snabbt och som ligger högst på Ukrainas önskelista.

Artillerisystemet skulle kräva underhåll och reparationer från svenskt håll, vilket gör det mer invecklat att skänka än andra typer av militärt materiel. Sannolikt bidrar det till regeringens tvekan nu i skarpt läge. Men om alla länder skulle backa när det blir lite bökigt lär kriget pågå längre än nödvändigt och kräva fler offer. Dessutom ökar ett utdraget krig sannolikheten för fler misstag likt tisdagens olycka vid polska gränsen samt att spänningarna mellan Ryssland och Nato växer ytterligare. Den risken måste minimeras.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.