GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Erik Thyselius: Nu kan Lambrecht hälsa hem

Det kritiserade nyårstalet av Tysklandsförsvarsminister blottlägger ett större problem.
Erik Thyselius
Gästkrönika • Publicerad 13 januari 2023
Erik Thyselius
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht.
Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht.Foto: Markus Schreiber

Explosioner. Smällare. Kraftig vind. En ensam kvinna som står framför en skakig mobilkamera. Den inledande meningen om ”krig i Europa” går genast över till att handla om ”spännande möten med intressanta människor” och ”förhoppningar inför 2023”. Talet drunknar i oväsendet.

Dagens krönikör

Erik Thyselius

är verksam vid Axess Publishing och programledare för Axess TV:s Panelen.

Kritiken mot Tysklands försvarsminister Christine Lambrechts (SPD) amatörmässiga, för att inte säga tondöva, nyårshälsning på Instagram är stenhård. Från oppositionen heter det att videoklippet understryker att Lambrecht inte insett vad som står på spel i Ukraina och att hon inte är uppgiften mogen. Domen i medierna är knappast mildare.

Nu var förvisso Lambrecht redan innan den famösa videohälsningen en av de minst populära ministrarna med en av de mest otacksamma portföljerna. Därtill är tyska politiker från de gamla maktpartierna i regel påfallande klumpiga när de använder sociala medier (en välvillig tolkning är att Tyskland, i dessa sammanhang, är ett mer vuxet land jämfört med Sverige. Som folkvald förväntas man inte vara cool på Tiktok eller Twitter för att få respekt).

När Lambrecht utsågs till försvarsminister hade hon inte heller någon tidigare erfarenhet av säkerhetsfrågor. Hon kommer från SPD:s vänsterfalang och var tidigare justitie- och familjeminister i Merkels sista regering. När Olaf Scholz (SPD) blev förbundskansler hösten 2021 föll det sig naturligt att utse henne till försvarsminister: en position utan särskild tyngd i en regeringsbildning som blivit vald på att allt skulle förbli som det varit men med nya ansikten.

”Hade han menat allvar med att lägga om den försvarspolitiska kursen skulle Lambrecht ha entledigats stunden det blev uppenbart att hon inte bottnade i sin roll.”
Erik Thyselius

Lambrecht var således aldrig tänkt att vara minister i krigstid. Att hon gång på gång visat sig oförstående inför Bundeswehr och Ukrainas behov är bara en spegling av det tyska politiska etablissemangets oförmåga att mentalt göra upp med över 30 års felslut och felantaganden om hur världen fungerar. Samtidigt är det under henne som det gravt eftersatta försvaret ska rustas upp till att åter bli stridsdugligt. En smått herkulisk uppgift även för den mest erfarne säkerhetspolitiker.

Ytterst ansvarig är Olaf Scholz. Hade han menat allvar med att lägga om den försvarspolitiska kursen skulle Lambrecht ha entledigats stunden det blev uppenbart att hon inte bottnade i sin roll. Så har inte skett. Det beror på att Scholz själv, allt tal om en ”Zeitenwende” till trots, inte orkat bryta med de gamla doktrinerna. Det tvehågsna militära stödet till Ukraina, hanteringen av Putinryssland och den oförändrade Kinalinjen är alla tre symptom på detta.

Mot den bakgrunden framstår en pinsam nyårshälsning som Europas minsta problem.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.