Annons

Kajsa Kettil: Nu blir sommarlovet lite säkrare för barn som lever under hedersförtryck

Det utökade utreseförbudet kom lägligt strax före sommarlovet.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 16 juni 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Så här ska ett sommarlov se ut. Personerna på bilden har ingen koppling till texten.
Så här ska ett sommarlov se ut. Personerna på bilden har ingen koppling till texten.Foto: Jenny Isaksson

Äntligen sommarlov! Så tänker de flesta flickor och pojkar nu när ”Den blomstertid” har ebbat ut och späckade skoldagar övergår i skön ledighet med bad, glass och kanske någon semesterresa.

Men tyvärr gäller denna frihet inte alla barn. Varje år, i synnerhet under sommarlovet, förs ett antal barn utomlands mot sin vilja. Vissa tvingas till könsstympning, andra till barnäktenskap eller försök att uppfostra eller omvända unga personer som inte lever enligt familjens normer.

Annons

Vissa kommer tillbaka, men långt ifrån alla. När höstterminen drar igång brukar några skolbänkar vara tomma utan att svenska myndigheter vet var eleven är eller vad som har hänt honom eller henne.

Så kan det inte fortsätta. Därför är det utmärkt att politiken de senaste åren har insett att mer måste göras för att förhindra förtryck och våld som sker i en hederskontext. Enligt Astrid Schlytter, docent i rättssociologi vid Stockholms universitet, lever ungefär 240 000 unga under hedersrelaterade familjenormer i Sverige. Att ignorera den siffran vore att svika de utsatta barnen och ungdomarna. Därför är de senaste årens lagskärpningar välkomna.

För fyra år sedan infördes en reglering om utreseförbud i lagen, detta för att undvika att barn förs utomlands för att utsättas för könsstympning eller barnäktenskap.

Det var ett viktigt första steg av åtgärder för att skydda barn som lever under hedersförtryck eller annan hård kontroll. Och den 1 juni 2022 blev hedersförtryck ett brott, där en gärningsperson kan dömas till fängelse mellan ett och sex år.

”Så kan det inte fortsätta. Därför är det utmärkt att politiken de senaste åren har insett att mer måste göras för att förhindra förtryck och våld som sker i en hederskontext.”

Häromveckan var det dags för nästa åtstramning. Sedan den 1 juni råder ett utvidgat reseförbud, vilket innebär att det blir lättare för socialtjänsten att stoppa en utlandsresa om det finns skäl att tro att ett barn skulle må dåligt.

Hittills har det ställts höga krav på socialtjänsten att hitta bevis för att ett barn riskerar att bli utsatt för könsstympning eller barnäktenskap vid en utlandsvistelse för att utresan skulle kunna förbjudas. Med den nya lagskärpningen är det tillräckligt att kunna visa att barnets hälsa och utveckling skulle påverkas negativt. Förutom barnäktenskap och övergrepp som könsstympning kan det handla om uppfostringsresor för att få barnet att agera enligt den hederskontext som familjen lever i, omvändelseförsök av hbtq-personer eller en ambition att hålla barnet undan sociala myndigheter i Sverige.

I samband med lagskärpningen öppnar också en nationell stödlinje, Rätt att välja, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Hit kan den som är utsatt ringa, men även personer som är oroliga för ett barn i sin närhet. Stödlinjen är ett pilotprojekt som sträcker sig året ut med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

Det vore klokt. För tyvärr förs varje år många barn utomlands mot sin vilja.

Enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, ”När barn tvingas ta ansvar för sitt eget skydd” som kom ut hösten 2023 saknas systematisk kartläggning om vilka och exakt hur många det rör sig om, men en SVT-granskning visar att åtminstone 916 barn hade förts ur landet under fem år.

I samband med rapporten krävde Jämställdhetsmyndigheten en rad åtgärder, bland annat ett nationellt uppföljningssystem över de bortförda barnen och bättre samverkan mellan polis och socialtjänst.

Annons

Det sistnämnda blir sannolikt lättare i och med regeringens initiativ att lätta på sekretessen mellan myndigheter som kommer i kontakt med barn. Åtgärden var visserligen tänkt att stoppa kriminalitet hos unga barn och tonåringar, men borde kunna göra nytta även i fall där barn riskerar att fara illa på grund av familjens hedersnormer.

När politiken agerar på bred front slipper de utsatta barnen bli svikna både av familjen och samhället.

Annons
Annons
Annons
Annons