Anela Murguz: Nu behövs ett ordentligt lyft för äldreomsorgen
Det känns nästan som en sommartradition – larmen om läget inom äldreomsorgen. Nyligen kom Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med den största granskningen av äldreboenden hittills där samtliga kommunala äldreboenden i landet får allvarlig kritik.
Enligt Ivos granskning är boendena underbemannade. Därtill brister läkemedelshanteringen och enligt rapporten saknar personalen viktig medicinsk kompetens. Dessa brister är inte nya utan framkom redan under pandemin.
I ett av coronakommissionens delbetänkande slog man fast att äldreomsorgen generellt sett var illa rustad och stod oförberedd när pandemin slog till. Detta på grund av kända strukturella brister inom äldreomsorgens beredskap och organisation. Konsekvenserna av det minns nog de flesta i form av de höga dödstalen bland äldre och den stora smittspridningen på äldreboenden.
”Pandemin visade att äldrevården är minst lika viktig för krisberedskapen som vilken annan jämförbar verksamhet som helst.”
Med tanke på hur intensiv debatten var då hade ett rimligt antagande varit att läget inom äldreomsorgen skulle få en central plats i den politiska diskussionen. Så har det inte blivit. Inte ens Kristdemokraterna som länge profilerade sig som ett parti för äldre har gjort en stor sak av de välkända bristerna inom äldreomsorgen. Detta trots att partiledaren Ebba Busch vid upprepade tillfällen framhållit att det var bristerna inom äldreomsorgen som fick henne att engagera sig politisk, och då specifikt i Kristdemokraterna.
Allt kan dock inte skyllas på politiker och partier. Äldreomsorgen är heller inte en prioriterad fråga bland väljarna. Att äldreomsorgen inte genererar något större engagemang eller handlingskraft hos vare sig allmänhet eller politiker kan bero på att organisationsstrukturen är komplicerad. Men det betyder inte att bristerna är omöjliga att hantera.
Sedan Berlinmurens fall har det svenska försvaret systematiskt monterats ned för att tidsandan var sådan. Men när det nya säkerhetsläget gjorde sig gällande dels efter annekteringen av Krim 2014 och sedermera efter den fullskaliga invasionen av Ukraina har svensk försvarspolitik anpassats efter rådande läge och en nödvändig upprustning av försvaret har påbörjats.
En liknande upprustning för äldreomsorgen borde därmed vara genomförbart. Pandemin visade att äldrevården är minst lika viktig för krisberedskapen som vilken annan jämförbar verksamhet som helst. Men då måste både politiker och väljare vakna till.