Nu är det regeringens tur
Varselvågen sveper över landet och har hittills speciellt drabbat Västsverige och tillverkningsindustrin. Av knappt 20.000 varsel under oktober månad återfanns mer än hälften inom denna del av industrin.
För entreprenörernas entreprenör, Bert Karlsson, spelar dock denna siffra sannolikt mindre roll. Bert Karlsson har klarat av att tjäna pengar på ständigt nya projekt ända sedan tonåren i såväl hög- som lågkonjunktur. I går delade han på Kinna stadshotell med sig av sina erfarenheter inför en publik mestadels bestående av företagare. Många företagare delar en oro inför kommande nedskärningar av personal och minskad orderingång. I ett samtal före Bert Karlssons anförande, arrangerat av Svenskt Näringsliv, dryftades ett antal problem som de har att brottas med.
En fråga som ständigt återkommer är turordningsreglerna. För företagare med fler än tio anställda gäller som bekant sist-in-först-ut. I praktiken kan detta leda till att man tvingas göra sig av med just den kompetens som bäst behövs. Det sker en dränering som kan vara svår att åtgärda när kurvorna väl börjar pekar uppåt igen. Det så kallade regelkrånglet verkar inte heller ha förändrats till det bättre sedan regeringsskiftet. Detta trots näringsminister Maud Olofssons mål att minska regelbördan med 25 procent.
Opinionsmätningar från Företagarna visar att regeringen har haft svårt att vinna förtroende hos de mindre företagen, medan de stora tjänat mer på den förda politiken. Det var samma kritik som riktades mot den förra regeringen.
Under nästa år kommer alliansen att hålla ”Samtal med Sverige” för att skapa delaktighet i den politiska processen och bilda underlag för kommande valplattform. Förhoppningsvis kommer företrädare för alliansen att lyssna och ta till sig av kritiken även från småföretagen.
Som en entreprenör vittnade om, gick den lokala fackklubben nyligen med på att gå runt turordningsreglerna för att behålla rätt kompetens inom företaget. Varför ska det vara svårare för regeringen att röra vid en fråga som det faktiskt är upp till politikerna, och inte arbetsmarknadens parter, att besluta om?
Ledarredaktionen