Nog med husblattar och manshat

Ledare Artikeln publicerades
Jenny Bengtsson (V) tycker att problemet med män överlag är att de är dryga, har storhetsvansinne, är testosteronstinn och dumma i huvudet.
Foto:Leif R Jansson / TT
Jenny Bengtsson (V) tycker att problemet med män överlag är att de är dryga, har storhetsvansinne, är testosteronstinn och dumma i huvudet.

I helgen kallade riksdagsledamoten Jenny Bengtsson (V) Expressens politikjournalist Niklas Svensson för ett kräk. Det verkar vara fritt fram att hata så länge man hatar ”rätt grupper”.

Kommentatorsfält, sociala medier och internetforum svämmar över av hat. I nio fall av tio är det kvinnor, invandrare och homosexuella som är måltavlor. Hatets första offer är den eller dem det drabbar direkt, dess andra offer är det öppna samhället. Hur många begåvade kvinnor har fått nog och lagt sitt samhällsengagemang på hyllan? Vilka röster har tystnat i offentligheten? Vilka vågar överhuvudtaget inte ge sig in i debatten av rädsla för hatarna?

Hatet är oacceptabelt och måste fördömas och bekämpas. Den som tror att man ska kunna skörda något positivt från hatsådd tror fel. Ur hatets frö gror inget konstruktivt, bara förstörelse, misstro och rädsla. Därför är det bra att så många så kraftigt tar avstånd från det i offentligheten.

Men det finns också hat som är politiskt korrekt. Och inte sällan, därmed inte sagt alltid, kommer det från vänstern.

I kommentatorsfältet tillhörande LO:s fabricerade filmer om Centerpartiets arbetsmarknadspolitik ville vissa se skottpengar på partiets chefekonom Martin Ådahl. Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har kallats husblatte för att han ”går de vitas ärende”. Vänsterpartisten Simon Fors tyckte att ”inga moderater förtjänar något annat än bly”. Vänsterpoeten Johan Jönson har diktat om hur han vill gnida sin ”herpesbubblande kuk” på en medelklassfamiljs badrumshandduk som en följd av sitt klasshat. Och i söndags var det dags igen.

”Niklas Svensson personifierar på något sätt allt som är problemet med män. Dryg, storhetsvansinne, testosteronstinn, dum i huvet. Kräk.”

Var det en missanpassad arbetslös man som i skydd av internets anonymitet näthatade på internetforumet Flashback?

Nej, det var ingen mindre än Jenny Bengtsson (V), just nu ledamot i Sveriges riksdag och förbundsstyrelseledamot för Hotell- och restaurangfacket, som uttalade sig om Expressenjournalisten Niklas Svensson. Det fångades inte upp av en dold mikrofon under ett samtal med partikamrater utan skrevs ned och spreds helt öppet av henne själv på mikrobloggen Twitter. Offentligt torgfört hat från en av 349 personer som fått väljarnas förtroende att besluta om allt från statens budget till medielagar och vad som ska anses vara brottsligt eller ej.

Det ”goda vänsterhatet” ursäktas med att det riktar sig mot den som har eller representerar ”makten”: vita, företagare, män, rika, heterosexuella, högern och så vidare. Det följer av en vänsterlogik där grupper ställs mot varandra: kvinnor mot män, rika mot fattiga, arbetare mot företagare, heterosexuella mot homosexuella, folket mot eliten, vita mot mörkhyade. Det är en logik som säger att rättigheter bara är intressanta att tala om så länge de gäller den grupp som vänstern anser har rätt till dem. En logik som glömmer att rättigheter omfattar alla eller ingen.

Det är häpnadsväckande att vi behöver en debatt om något så enkelt som att hat är hat, rasism är rasism, könshat är könshat. Det är häpnadsväckande att en riksdagsledamot ska vara orsak till att en sådan debatt behövs.