Nödvändigt för kungen att dra en gräns

Kortledare Artikeln publicerades
Kungafamiljen utanför Sollidens slott på Öland.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kungafamiljen utanför Sollidens slott på Öland.

I syfte att krympa kungahuset valde kung Carl XVI Gustaf under måndagen att fatta beslutet att prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Tidigare reducerades antalet av sig självt när personer i kungahuset gifte sig med icke-kungliga. Något som på senare tid kommit tolereras varvid att beslut av detta slag behövs för att någon gräns ska gå att dra.

I praktiken innebär det att prins- och prinsessbarnen fortsättningsvis inte förväntas få uppdrag som ankommer statschefen och kommer därför ha större frihet när det kommer till att forma sina egna liv. Det kommer bli lättare för dem att gå in i anställningar och driva olika typer av näringsverksamheter när de inte längre behåller sina titlar som kungliga högheter. Och sist men inte minst – de kommer inte längre omfattas av apanaget.

Utöver detta sker inga större förändringar. Barnen behåller sina titlar som prins och prinsessa samt deras roller som hertig och hertiginna. Inte heller tronföljden förändras, vilket gör att man får se beslutet för vad det är – ett sätt för kungahuset att överleva den allt mer högljudda opinionen mot den.

Förvisso står det svenska kungahuset ännu starkt. En majoritet av svenska folket vill behålla monarkin enligt opinionsundersökningar. Men opinioner är inte statiska. Risken för att kungahuset sväller finns där. Då behöver man göra som kungen och dra en gräns.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.