Annons

Kajsa Kettil: Nödvändig insats mot populära partydrogen

En ny kampanj ska få ungdomar att inse riskerna med att inhalera lustgas. Det är tyvärr inte en dag – eller snarare festkväll – för tidigt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 maj 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En utredning ska undersöka om åldersgräns på lustgas bör införas.
En utredning ska undersöka om åldersgräns på lustgas bör införas.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året kom oroväckande uppgifter om att det blir allt vanligare att unga personer använder lustgas i berusningssyfte. Den senaste studien av ungas drogvanor som Västra Götalandsregionen tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can, tog för första gången upp just lustgas, och den visade att var sjätte gymnasieelev har testat drogen. För niondeklassare var siffran 6 procent. När BT pratade med några gymnasieelever bekräftades bilden av att det är en ökande trend. En elev berättade att lustgas används på krogen, och att det antagligen lockar att det går att ”bli hög lagligt”.

Användningen lämnar även spår utomhus. Tomma lustgasbehållare har hittats i parker, på skolgårdar och andra platser runtom i Sjuhärad, vilket innebär en stor kostnad för skattebetalarna. För Borås stad handlar det exempelvis om mellan 17 500 och 28 000 kronor i månaden för att ta hand om de 250-350 stora behållare som samlas in varje månad.

Annons

Dessutom kan det vara farligt att andas in gasen. Drogen är laglig och används främst som smärtlindring inom vården. Men den som inte har tillräcklig kunskap kan utsätta sig för stora risker, i synnerhet om ren gas andas in i stället för att blanda den med syre. Det har rapporterats om ungdomar som drabbas av syrebrist, blodproppar och nervskador, konsekvenser som unga killar och tjejer knappast ser framför sig när ”alla andra” drar i sig gasen bara för att känna ett kortvarigt lyckorus.

Ledarsidan har tidigare föreslagit att lagstiftarna ska överväga åldersgräns om trenden fortsätter.

Den kampanj som nu sjösätts är åtminstone ett steg i rätt riktning. Kampanjen sker på initiativ av regeringen, som har gett i uppdrag till flera myndigheter att informera om riskerna med gasen. Glädjande är även att en utredning ska komma fram till om en åldersgräns bör införas. ”Det här är åtgärder vi sätter in här och nu i väntan på att utredningen som pågår om lustgas ska bli färdig”, skriver socialminister Jakob Forssmed i pressmeddelandet.

Senast den 1 mars nästa år ska Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna redovisa uppdraget till regeringen.

Förhoppningsvis dröjer inte beslutet om åldersgräns alltför länge. Visserligen är en åldersgräns ingen garant för att unga håller sig borta från berusningsmedel, det är både alkohol och narkotika som cannabis bevis på. Men ett förbud för omyndiga skulle sannolikt göra lustgas mer svåråtkomligt. I dag är inköp av drogen bara en snabbgoogling bort, dessutom till relativt lågt pris och med löfte om diskret leverans.

Informationskampanjens primära målgrupp bör vara ungdomarna själva, men det skadar inte om även föräldrar till tonåringar möts av budskapet. Ytterst är det föräldrarnas ansvar vad omyndiga söner och döttrar sysslar med på kvällarna.

Annons
Annons
Annons
Annons