Annons

Nej, statsminister Reinfeldt svek inte broderfolket

"Jag noterar att den svenske statsministern inte är här". Så inledde progglegenden Mikael Wiehe sin spelning vid en minnesceremoni på Utöya. Citatet sändes på TV 4.
Ledare • Publicerad 27 juli 2012

Progglegenden Mikael Wiehe inledde sin spelning vid minnescermoni på Utöya med att säga. ”Jag noterar att den svenske statsministern inte är här”. Citatet sändes på TV 4. Många tittare fick intryc-ket att Reinfeldts frånvaro väckte uppståndelse. Snart rapporterade flera media att statsministern valde semester framför minnes-ceremoni.

Aftonbladet skrev att Reinfeldt under den senaste veckan synts på en semesterort i Grekland. I en krönika i Expressen kunde man läsa att ”Tvära kast i statsministerns privatliv verkar ha bidragit till regeringens allmänna passivitet, men i sviterna efter 22 juli är det inget argument för en undangömd tillvaro.” Dagens Nyheter rapporterade att en ”osynlig” Reinfeldt väckte svenskarnas ilska. Knappast någon kunde undgå att höra att statsministern inte varit på plats på Utöya.

Annons

En dam i Svenljunga blev så upprörd att hon skrev e-brev till Jens Stoltenberg. Hon frågade om det verkligen var så att den svenske statsministern firade semester i stället för att närvara vid en minnesceremoni i vårt grannland?

I det vänliga svaret hänvisades till ett officiellt uttalande från det norska utrikesdepartementet.

”Vi registrerer att statsminister Fredrik Reinfeldt har fått kritikk for ikke å delta ved minnemarkeringer for terrorangrepet mot det norske regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. I den forbindelse vil jeg gjerne presisere følgende: Den norske regjeringen inviterte ingen utenlandske politikere til markeringene i Norge. De som deltok på Utøya, deriblant Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Stefan Löfven og Mona Sahlin, var invitert av AUF som sosialdemokratiske partifeller. Norge har opplevd rørende solidaritet fra det svenske folk og den svenske regjering etter terrorangrepet i fjor.”

Varken Fredrik Reinfeldt eller någon annan regeringschef hade alltså varit inbjuden. Ceremonin där Wiehe spelade var för anhöriga och för socialdemokratins representanter.

Ändå spreds berättelsen om hur Sveriges statsminister svikit det norska folket. Enda grunden var uttalandet från Mikael Wiehe, en person som i sammanhanget borde ses som en tendensiös källa.

Också i fjol försökte debattörer skapa en bild av att Fredrik Reinfeldt inte visat tillräckligt intresse för händelserna i Norge. Även då saknade anklagelserna egentlig grund.

Men en lögn som upprepas tillräckligt många gånger uppfattas till slut som sann. Det märks inte minst i sociala media, där flera personer bloggat och tvittrat om statsministerns ”svek”. Få människor gör sig besväret att skriva till norske statsministern för att ta reda på fakta.

Fredrik Reinfeldt syns ha agerat precis så som han förväntats göra i egenskap av statsminister.

De verkliga cynikerna är de debattörer som gör inrikespolitik av de tragiska händelserna i Norge.

Mathias Bred
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons