Annons

Anela Murguz: Nej, gratis frukost i skolan är ingen bra idé

Välvilligt – men ihåligt. Så kan Vänsterpartiets förslag sammanfattas.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 april 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om Vänsterpartiet får bestämma kan frukostflingorna börja serveras i skolan.
Om Vänsterpartiet får bestämma kan frukostflingorna börja serveras i skolan.Foto: Carolyn Kaster

Gratis frukost i skolan. Det föreslår Vänsterpartiet i Borås. Tanken är förstås sympatisk då inte alla föräldrar har råd att duka fram frukost åt sina barn på morgnarna, särskilt inte i tider av skenande matpriser och inflation. Så vem vill egentligen motsätta sig ett så välvilligt förslag som att skolan bör erbjuda alla elever gratis frukost?

Men de kritiska frågorna behöver ställas – även i kristider. Liknande argument – att det finns orättvisor som bara måste jämnas ut av det offentliga – har vädrats i andra frågor, som till exempel sommarlovskorten som ger Borås ungdomar fria resor med kollektivtrafiken under sommarmånaderna. Ett av huvudargumenten var att ge alla ungdomar, även de som inte har möjligheten att åka iväg över sommaren, möjligheten till ett meningsfullt sommarlov.

Annons

I dagens läge framstår det inte som lika angeläget, även om Borås stad har som ambition att ha kvar sommarlovskorten i fyra år till, ekonomiskt kärvare tider till trots. Det sätter också fingret på problemet med argumenten bakom dessa förslag; orättvisor finns och tar sig i nya uttryck. Prioriteringarna skiftar medan det offentliga och politikens uppgifter och ansvar är begränsat.

Mer konkret: Betar man av frukost- och semestermöjligheterna kommer barns skilda förutsättningar att märkas på andra områden. Ett inte helt orealistiskt exempel är kläder. Många barn kommer förr eller senare till en ålder då de suktar efter märkeskläder, mest för att andra kompisar bär överdrivet dyra kläder. Vissa föräldrar tillgodoser barnens önskan, andra säger nej av principskäl. Men vissa föräldrar måste säga nej av ekonomiska skäl. Även kläder är klassmarkörer – ska kommunen ingripa också på det området i syfte att utradera alla tecken på orättvisa och ojämlikhet?

”För problemet med Vänsterpartiets förslag är egentligen inte förslaget i sig, utan att partiet inte tydliggör var gränsen för politikens ingripande går.”

En invändning skulle kunna vara att mat är nödvändigt medan kläder inte är en förnödenhet av det slaget. Låt oss därför hålla oss till mat-exemplet i fortsättningen. För problemet med Vänsterpartiets förslag är egentligen inte förslaget i sig, utan att partiet inte tydliggör var gränsen för politikens ingripande går. Det går till exempel att anta att det finns hushåll som har det så pass knapert att inte ens middagar är givna. Redan under pandemin kom rapporter om barn som tog mer av skolmaten på måndagar och fredagar, vilket sågs som ett tecken på att de inte får i sig tillräckligt med mat under helgerna. Betyder det att skolan även borde börja servera middagar?

Nej. Ett betydligt bättre alternativ vore ett tillfälligt matprisstöd som tidigare föreslagits av ledarsidan givet den situation som råder just nu. Ett sådant stöd skulle dessutom vara mer träffsäkert än de hittills inflationsdrivande stöden som även gått till hushåll med höga inkomster.

Annons
Annons
Annons
Annons