Näslund: När moralpolisen knackar på dörren i Borås

Ledare Artikeln publicerades
I fredagens och lördagens BT berättade tidningen om de extremistföreläsare som Borås stads CKS-enhet identifierat har föreläst hos moskéer i stan.
I fredagens och lördagens BT berättade tidningen om de extremistföreläsare som Borås stads CKS-enhet identifierat har föreläst hos moskéer i stan.

Pratet om ”moralpoliser” som knackar på för att påpeka kvinnors olämpliga uppträdande i Borås är inte bara prat. Ingen vinner på att vi inte låtsas om dem.

Nej, ledarsidan har inte någon egen förstahandsuppgift med vittnesmål om hur det kan gå till, men myndighetspersoner som arbetar med frågan, och som i sin tur har kontakt med invånare i Borås, har fått ta del av berättelser om vad som faktiskt sker.

Det rör sig inte om självutnämnda personer som får för sig att ringa på lägenhetsdörrar för att upplysa om att familjens dotter setts bära en för kort kjol eller att kvinnan vistas utomhus ”för sent” om kvällarna utan manlig ”beskyddare”. Nej, ”moralpolisen” i Borås agerar som utsänd representant för de delar av stadens moskéer och kulturföreningar som vill upprätthålla bilden av hur en rättrogen ska uppträda.

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt.

Det är också förödande att samhället – staten, kommuner, myndigheter, partier – och inte minst de demokratiskt sinnade delarna av islam och andra patriarkala strukturer – så länge och så hårt blundat för förtryck i både religionens och hederns namn.

Vi behöver inte här upprepa problembilden i detalj, men att detta i landet som helhet plågar många tiotusentals kvinnor, men även män, förnekas inte ens längre i Vänsterpartiet, sedan Gudrun Schyman avgått.

På måndagen sa Säpochefen Anders Thornberg att de bedömer att Sverige nu hyser 3 000 våldsbejakande extremister, varav drygt 2 000 är islamister, en skakande ökning jämfört med de runt 200 Säpo hade ringat in för sju år sedan.

22 juni sa polischefen i Borås Tomas Stakeberg Jansson i SVT att ett hundratal av dessa lever i Sjuhärad och att en majoritet är radikala islamister. Det bör å ena sidan ses som ett oerhört samhällsproblem, men det är ändå en tröst att Borås och Sjuhärad synes ha bättre koll på dessa miljöer än vad många andra städer har. De poliser som är avdelade för uppdraget här jobbar fokuserat sedan ett bra tag.

Om torsdagens besked i BT från Borås stads nya CKS-enhet om att de, som vad jag förstår samverkar väl med polisen, identifierat att en moské i Borås som tar emot kommunala bidrag haft i varje fall fem inbjudna föreläsare som tidigare förespråkat jihadism, martyrskap och förnekar kvinnor och homosexuella mänskliga rättigheter kan och bör man säga mycket. Naturligtvis borde larmklockorna ha ringt för länge sedan. Beröringsångesten har stått i vägen.

Men ändå: Det är rätt och rimligt att först ta sig an situationen, nu när CKS-personalen tagit fram fakta, genom att pröva med en dialog med moskéföreträdarna, att ge alla i dessa församlingar som faktiskt vill bli kvitt mörkerkrafterna, hjälp. De ska veta att bidragen från och med nu är tydligt villkorade.

I linje med detta inför nu lokalförsörjningsförvaltningen i Borås kriterier om till exempel jämställdhet när de skriver kontrakt om att hyra ut lokaler. Bra, så länge de också ser till att löftena uppfylls i p r a k t i k e n.

Det är lättare sagt än gjort, det kommer att vålla debatt, men det är helt nödvändigt. Alla de positiva krafter som också verkar i moskéerna behöver allt stöd de kan få.