Annons

Närheten till katastrofen gör det lättare att "runda upp"

Vill du runda upp för Haiti?
Ledare • Publicerad 19 januari 2010

Hon har ställt frågan flera gånger den här dagen till dem som står i kö för att betala för sina reafynd.

Inte för att man utifrån några minuters tjuvlyssnande skall dra några långtgående slutsatser. Men nog tycker jag mig höra att många svarar ja. De rundar av uppåt, och det med rätt rejäla belopp. Samtidigt skickas SMS och läggs pengar i bössor.

Annons

Det har blivit lätt att hjälpa och frivilligorganisationerna talar med positiv överraskning om insamlade belopp som når högre än de trott.

En del bidrag märks mer än andra. Som när finansmannen Roger Akelius skänkte 100 miljoner kronor till SOS barnbyar häromdagen. Ett initiativ som förhoppningsvis följs av fler. Exempels makt kan vara stor också i sådana här sammanhang.

Haiti är långt borta, därför har en del uttryckt förvåning över att offerviljan varit så stor. Men i dagens medievärld kommer vi varje katastrof nära.

Ibland så outhärdligt nära att man knappt klarar av att titta.

Skriken från offren blir outhärdliga. Sorlet i

reakön, ”ja, jag vill runda upp”, är trots allt ett svar om att det finns en värld som bryr sig. Långt borta i avstånd, men nära i tanken.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons