Annons

När rädslan får styra

Vårdföretaget Attendo Care tvekar inför att låta 30 asylsökande barn komma till det numera riksbekanta vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge kommun.
Ledare • Publicerad 13 november 2009

De kommer från konflikthärdar i Afghanistan, Irak och Somalia, men kan alltså inte räkna med något varmt välkomnande. Om de flyttar in i transitboendet lär de inte bara uppleva mulet väder. Den moderatstyrda kommunens invånare och politiker har gjort allt i sin makt för att hindra dem från att komma dit.

När de ekonomiska argumenten tröt skyllde man plötsligt på brandrisk och mögel i en byggnad som fram tills alldeles nyligen ansågs väl lämpad för övernattande turister. De anländande har även varnats för att röra sig utomhus. Men hur ska man förklara för någon som blivit hotad och trakasserad och tvingats fly hundratals mil att han inte heller här kan gå säker på gatorna? Det känns pinsamt och sorgligt att detta ska behöva ske i Sverige.

Annons

Två tredjedelar av Sveriges kommuner säger tvärstopp till att ta emot ensamkommande barn, trots full kompensation från staten. Vellinge är alltså inte ensamt. Men det faktum att det rör sig om en av Sveriges rikaste kommuner, som dessutom ligger bredvid Malmö som tar emot många fler än man klarar av, gör Vellingepolitikernas agerande stötande.

Lägg därtill att det är Malmö kommun som står för verksamhet och betalning och Vellingeborna har verkligen ingen anledning att sträcka på ryggen. Jämför med de män och kvinnor som riskerar livet i Afghanistan för att skapa en dräglig vardag för afghanerna. Lite av deras internationella solidaritet skulle behövas i Vellinge.

Ensamkommande asylsökande är ett svårhanterligt problem för staten och regeringen. Det vore fel att tvinga kommuner att ta emot dem samtidigt som drygt 500 behöver en plats nästa år. Därför är det lätt att förstå ansvariga i Malmö kommun som tycks ha agerat utan klartecken från Vellinge. Malmö uppfyller mer än väl sin kvot och alla känner väl till problemen med trångboddhet och segregation i stadens utsatta delar. Barnfattigdomen ligger på 66,1 procent i Rosengård. I Vellinge närmar den sig sannolikt noll.

Sveriges kommuner har via Kommun- och Landstingsförbundet gått med på att ansvara för att ta emot asylsökande barn. Situationen i Vellinge understryker bara ännu en gång att kommunerna inte lever upp till sitt löfte. Att hota med straff eller viten fungerar sällan, bättre då att lyfta fram och uppmuntra den tredjedel som faktiskt tar sitt ansvar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons