Ledare: När det regnar guld över Borås

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Några minuter innan Jesper Nelin & Co åkte och sköt hem Borås första OS-guld sedan 1948 presenterade Ulf Olsson (S) ett gyllene bokslut för Borås stad: ett resultat på hela 171 miljoner. Men medan Nelin kan fira rejält i Pyeongchang bör nog boråsarna vänta med champagnen.

Även om Nelin numera bor i Östersund – med sin guld-Hanna Öberg – får vi hoppas att det ges tillfälle för kommunen och boråsarna att hylla den den 26-årige förre Hestra IF-killen. Det var alltså 72 år sedan sist.

När Borås stad senast nådde ett driftsresultat med ett överskott om hela 4,4 procent av skatter och generella statsbidrag är för oss okänt, men det torde också ha varit länge sedan. Till exempel blev 2016 års marginal 1,9 procent, aningen under fullmäktiges mål om 2-3 procents överskott.

När Ulf Olsson och budgetchefen Roger Cardell på fredagen berättade om ett driftsresultat på hela 265 miljoner för 2017, om en avsättning till pensionsskulden om 220 miljoner (den är på 1,3 miljarder, relativt lågt i jämförelse med andra), om att man klarat att självfinansiera alla investeringar och att det på sista raden blev ett resultat 50 miljoner över budget, är det å ena sidan bra. 1 540 kronor i överskott per invånare. Som Olsson sa: ”Ett stabilt resultat”.

Men aldrig får man vara riktigt glad. Dels bör man alltid leva efter principen att varje onödigt uttagen skattekrona är en stöld från invånarna. Dels signalerar en färsk prognos från SKL 40 miljoner lägre skatteintäkter för 2018 än vad som gällde när budgeten klubbades. Dels vet vi att en del av nämndernas överskott bottnar i problem att alls få tag på personal. Dels lär inte minst äldreomsorgen behöva mer pengar redan i år. Och sist men inte minst: trycket på en bättre personalpolitik – läs: högre löner – är generellt stenhårt.

Det ”pedagogiska problemet”, som det brukar heta, inför förhandlingarna med Kommunal och Unionen med flera, lär bli påtagligare än någonsin.

Men med det sagt: skönt när det regnar guld över Borås.