När det inte är vädret som slår till är det stöldligor

Ledare Artikeln publicerades
Vädret har varit på böndernas sida den här sommaren, hittills i alla fall.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vädret har varit på böndernas sida den här sommaren, hittills i alla fall.

Förra årets torka var förödande för jordbruket. Skörden var rekordlåg och jämfört med året innan var det nästan en halvering. Nu är vädret bättre. Men stöldligor är också mer aktiva.

Årets skörd är i full gång och trots att det går långsamt på grund utav det ostadiga vädret ser Jordbruksverkets prognos ljus ut. Skörden av spannmål tros bli den tredje största under 2000-talet.

Avkastningen av spannmålsgrödor förväntas bli 60 till 70 procent högre än förra årets katastrofskörd. Att skördarna har återhämtat sig såpass bra är ett gott tecken för svenskt jordbruk. Prognosen är att skörden kommer vara stor, men om regnet kommer medan skörden fortfarande ligger på åkern kommer kvalitén, och därmed avkastningen, att sjunka.

Utöver det ostadiga vädret har många bönder i Västsverige haft problem av mer mänsklig natur att skydda sig ifrån. Den här sommaren har flera stöldligor rest runt och stulit maskiner, drivmedel och verktyg från gårdarna. Det har rapporterats ett 80-tal stölder i Halland under sommaren. Tre gånger så många som föregående år.

De mindre stölderna täcks generellt inte av någon försäkring då det faller inom självrisken och tros också sällan bli anmälda. När maskinen tas kan man ofta få ersättning, men produktionen blir lidande.

Stöldligorna är ett snabbt växande gissel på landsbygden. Att lämna verktyg och maskiner fritt på gården är numera omöjligt för den försiktige. Den ekonomiska risken man utsätts för är alldeles för stor.

Inte nog med att stölderna är många, det är ingen heller någon som blir gripen för dem. Poliserna hinner inte ens åka ut till gårdarna och utredningarna läggs på hög. De organiserade stöldligorna plockar på sig och lämnar landet på några dagar.

Tullen är underbemannad. De saknar lagrum och medel för att förhindra uppenbara transporter av stöldgods som är på väg ut ur landet. Tullen behöver få de resurser som krävs för att stoppa stöldvågen. Det är nog för bönderna att oro sig för vädret. Stöldligor borde inte läggas därtill.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.