unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Var PISA för bra för att vara sant?

Att komma tillrätta med skolkrisen är viktigare än att försköna den.
Var PISA för bra för att vara sant?
Var PISA för bra för att vara sant?
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Den svenska PISA-framgången 2018 var för bra för att vara sann. I en genomgång i Expressen (2/6) framgår att den höga exkluderingsgraden beror på att skolor plockat bort utrikes födda elever på felaktiga grunder. Tidningens egna beräkningar visar att om Sverige hade följt OECD:s regelverk hade resultaten försämrats i samtliga tre ämnen som mäts, och därmed hade Sverige fått sämre resultat än PISA 2015.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade därför under onsdagen att hon begärt OECD att granska de svenska resultaten. Dessa uppgifter påverkar förstås inte bara bilden av svensk skola, utan också vilken politisk tonvikt som skolfrågan får. Vaggas man i en falsk tro om att den svenska skolan hämtar sig från raset i PISA 2013 riskerar man att inte se de verkliga problem som den står inför. I förlängningen blir det därför även svårare att sätta dit rätt åtgärder och resurser. En förskönad bild av läget i skolan leder helt enkelt till att det ägnas mindre tankekraft åt förslag som den svenska skolan hade mått bra av.

quote
Till exempel har prov, läxor och betyg många gånger utmålats som orsakerna till ungdomars psykiska ohälsa, och därmed något som borde tas bort som inslag i skolan

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Expressen lyckades nå en rektor på en av skolorna som plockat bort nyanlända som fått undervisning i svenska i mer än ett år. Detta trots att OECD:s regelverk är tydliga; nyanlända som fått undervisning i mer än ett år ska göra provet. Därmed får man en inblick i vilka incitament som tycks ha funnits för att frångå regelverket. Rektorn motiverar det med att det varit för elevens bästa. När reportern frågar varför skolan frångått reglerna trots vetskapen om att det kan påverka PISA-resultatet svarar rektorn; ”Om en elev inte bör skriva provet för att den skulle må dåligt – vi kanske sänker den helt och hållet”.

Resonemanget är bekant från andra exempel där elevers psykiska hälsa används som ett slagträ i skoldebatten. Till exempel har prov, läxor och betyg många gånger utmålats som orsakerna till ungdomars psykiska ohälsa, och därmed något som borde tas bort som inslag i skolan. Ironiskt nog brukar det däremot inte vara lika angeläget att diskutera till exempel vilka följdeffekter den ökade digitaliseringen i skolan kan ha på den psykiska hälsan.

Denna typ av resonemang gör också ofta mer skada än nytta. En enskild elevs självkänsla kan ha räddats för stunden av att inte ha behövt skriva ett prov. Men flera tusentals elever riskerar att i framtiden få sina självkänslor krossade när det visar sig att skolan inte levererar särskilt bra och politiker inte gjort något åt det för att de trott att läget varit under kontroll.

Vidare kan man diskutera om det överhuvudtaget bör falla inom ramen för skolans uppdrag att skydda ungdomar från minsta lilla svårighet som kan dyka upp. Och om huruvida ett jobbigt prov, en svår läxa eller ett betyg som inte når upp till de egna förväntningarna ens går att kvalificera som en svårighet som måste undanröjas. Kanske är det just på grund av denna curlingmentalitet som den svenska skolan befinner sig i en kunskapskris.

Läs mer

Här byggs två nya padelbanor i Borås – föreningen storsatsar

Borås

Här byggs två nya padelbanor i Borås – föreningen storsatsar

Borås stad bidrar med sexsiffrigt belopp.

Bostad: Spektakulär lägenhet säljs – en av de dyraste i Borås

Bostadsmarknad

Bostad: Spektakulär lägenhet säljs – en av de dyraste i Borås

Utgångspriset: 14 000 000 kronor.

Jättevinsten: Sjuhäradsprofilen blev miljonär i tv – tack vare mormor

Borås

Jättevinsten: Sjuhäradsprofilen blev miljonär i tv – tack vare mormor

”Vi tittar på hus och det här kommer verkligen underlätta”

Vägrade stanna för polisen – jagades med helikopter genom Borås

Borås

Vägrade stanna för polisen – jagades med helikopter genom Borås

Nya besked om polishelikoptern i Borås: Användes i efterföljande

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Borås

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Bedragarna riktar sig främst mot äldre människor.

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Mark

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Lades ut i våras: ”Priset är en bit över vad den modellen kostar annars”