1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Var PISA för bra för att vara sant?

Att komma tillrätta med skolkrisen är viktigare än att försköna den.
Var PISA för bra för att vara sant?
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den svenska PISA-framgången 2018 var för bra för att vara sann. I en genomgång i Expressen (2/6) framgår att den höga exkluderingsgraden beror på att skolor plockat bort utrikes födda elever på felaktiga grunder. Tidningens egna beräkningar visar att om Sverige hade följt OECD:s regelverk hade resultaten försämrats i samtliga tre ämnen som mäts, och därmed hade Sverige fått sämre resultat än PISA 2015.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade därför under onsdagen att hon begärt OECD att granska de svenska resultaten. Dessa uppgifter påverkar förstås inte bara bilden av svensk skola, utan också vilken politisk tonvikt som skolfrågan får. Vaggas man i en falsk tro om att den svenska skolan hämtar sig från raset i PISA 2013 riskerar man att inte se de verkliga problem som den står inför. I förlängningen blir det därför även svårare att sätta dit rätt åtgärder och resurser. En förskönad bild av läget i skolan leder helt enkelt till att det ägnas mindre tankekraft åt förslag som den svenska skolan hade mått bra av.

quote
Till exempel har prov, läxor och betyg många gånger utmålats som orsakerna till ungdomars psykiska ohälsa, och därmed något som borde tas bort som inslag i skolan
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Expressen lyckades nå en rektor på en av skolorna som plockat bort nyanlända som fått undervisning i svenska i mer än ett år. Detta trots att OECD:s regelverk är tydliga; nyanlända som fått undervisning i mer än ett år ska göra provet. Därmed får man en inblick i vilka incitament som tycks ha funnits för att frångå regelverket. Rektorn motiverar det med att det varit för elevens bästa. När reportern frågar varför skolan frångått reglerna trots vetskapen om att det kan påverka PISA-resultatet svarar rektorn; ”Om en elev inte bör skriva provet för att den skulle må dåligt – vi kanske sänker den helt och hållet”.

Resonemanget är bekant från andra exempel där elevers psykiska hälsa används som ett slagträ i skoldebatten. Till exempel har prov, läxor och betyg många gånger utmålats som orsakerna till ungdomars psykiska ohälsa, och därmed något som borde tas bort som inslag i skolan. Ironiskt nog brukar det däremot inte vara lika angeläget att diskutera till exempel vilka följdeffekter den ökade digitaliseringen i skolan kan ha på den psykiska hälsan.

Denna typ av resonemang gör också ofta mer skada än nytta. En enskild elevs självkänsla kan ha räddats för stunden av att inte ha behövt skriva ett prov. Men flera tusentals elever riskerar att i framtiden få sina självkänslor krossade när det visar sig att skolan inte levererar särskilt bra och politiker inte gjort något åt det för att de trott att läget varit under kontroll.

Vidare kan man diskutera om det överhuvudtaget bör falla inom ramen för skolans uppdrag att skydda ungdomar från minsta lilla svårighet som kan dyka upp. Och om huruvida ett jobbigt prov, en svår läxa eller ett betyg som inte når upp till de egna förväntningarna ens går att kvalificera som en svårighet som måste undanröjas. Kanske är det just på grund av denna curlingmentalitet som den svenska skolan befinner sig i en kunskapskris.

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.