Annons

Anela Murguz: Välj bort influensers och tala klarspråk istället

Unga sprider smittan men blir inte själv allvarligt sjuka. Dubbla budskap gör att unga inte tar ansvar.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 20 november 2020
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det rapporteras om trängsel på Bäckänggymnasiet.
Det rapporteras om trängsel på Bäckänggymnasiet.Foto: Anders Robertsson

Att ta hjälp av influencers för att nå ut till unga om coronarestriktioner är dumt. Främst eftersom de allra flesta redan är väl medvetna om vad som gäller.

På alla möjliga plan ökar smittspridningen och den tillplattade kurvan från i somras känns som en annan tid. Fler personer smittas, fler avlider och även om sjukvårdskapaciteten fortfarande är god är det märkbart att även antalet inlagda patienter ökar. Den oro som många anställda inom vården känner är därför högst befogad och för att underlätta för dem måste vi andra helt enkelt hålla oss till de restriktioner som finns.

Annons

Det är framförallt i en grupp som smittotalet är som högst. Förra veckan var det 18 procent i åldersgruppen 17-19 år som testades positivt för covid-19, vilket kan jämföras med motsvarande siffra på 10 procent för andra åldersgrupper. Det påverkar gymnasieskolan där det av förklarliga skäl är svårt att hålla fysisk distansering i alla lägen.

I BT (2/11) har det till exempel rapporterats om trängsel i Bäckänggymnasiets matsal som flera elever – med rätta – reagerat på. Och under onsdagen presenterade utbildningsdepartementet fler långtgående möjligheter till distansundervisning. Till exempel kan skolor välja att gå över till fjärrundervisning om det skulle innebära minskad trängsel på skolan. Tidigare gällde det framförallt i syfte att minska trängseln i kollektivtrafiken.

”Jag tror helt enkelt inte att det är bristen på kommunikationsvägar som är anledningen till att ungdomar inte håller sig till rekommendationerna, utan att det i debatten om unga och corona förekommer många dubbla budskap.”

På Folkhälsomyndigheten verkar kommunikatörerna ha fullt upp med hitta vägar till landets ungdomar. Till Ekot (17/11) medger statsepidemiolog Anders Tegnell att det är svårt att nå denna grupp och att myndigheten funderar på alternativa vägar och budskap för att nå till denna åldersgrupp. SSU:s Philip Botström vill ta det och steg längre och att statsministern tillsammans med FHM bjuder in influencers till ett möte. Dels för att tillrättavisa deras beteende där flera kända namn varit aningslösa nog och dragit på fester mitt under en pandemi, dels för att diskutera hur influencers kan använda sina plattformar för att sprida viktig coronarelaterad information till sina unga följare.

Men det är också aningslöst att tro att detta skulle vara en framkomlig väg. Det är inte så att landets alla sjuttonåringar inte har en aning om att det pågår en pandemi. De allra flesta är medvetna om detta och att det kommer nya restriktioner hela tiden. Jag tror helt enkelt inte att det är bristen på kommunikationsvägar som är anledningen till att ungdomar inte håller sig till rekommendationerna, utan att det i debatten om unga och corona förekommer många dubbla budskap.

Dessa ungdomar förväntas minimera sina sociala kontakter utanför hushållet. De nya restriktionerna innebär i praktiken att de inte bör umgås med sina kompisar på fritiden. Men i skolan kan de så gott som hänga på varandra i till exempel matsalen. Och samtidigt som Tegnell beklagar sig över svårigheten med att nå ut till ungdomar påpekar han att unga är en grupp som sällan blir svårt sjuk. Förvisso stämmer detta. Men det är knappast ett faktum som ökar benägenheten att följa restriktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons