Murguz: Svik inte Norrbys flickor igen

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green,Borås stad

En förskola med studentbostäder ovanpå, pulkabacke, park med blommor och bänkar och kanske till och med radhus. Det var några av förslagen i detaljplanen för Kronängsparken på Norrby som presenterades tidigare i höstas. Men det var inte vad som fastnade i munnen på de allra flesta boråsarna. Så typiskt.

Att dessa planer skulle ske på bekostnad av fotbollsplanen som ligger där idag möttes av stort motstånd. Planen används av många unga och tycks vara uppskattad, därför var varken politikerna i fritids- och folkhälsonämnden eller en betydande andel av de boende imponerade av detaljplanen. Det resulterade så småningom i en vändning där det nya styret beståendes av S, C, L och MP nu kunde garantera att planen skulle vara kvar.

Frågan är vad som händer runt planen när barnen packat ihop för dagen. Fotbollsplanen bedöms som en otrygg plats efter att flera trygghetsvandringar genomförts i området. Under en tid förra året fick exempelvis Norrby IF flytta sina träningar till Ramnavallen eftersom situationen runt Kronängsparken bedömdes vara så pass stökig. Därför anser till och med några av de som vill att planen blir kvar att något måste göras omgående.

Det har i efterhand dessutom blivit allmänt känt att fotbollsplanen används för att arrangera öppna gatuslagsmål. Ett större antal män samlas på kvällarna för att slåss med varandra och publicerar sedan videor i sociala medier. Det är nästan så att man vill gå dit och dela ut varsitt exemplar av Jordan B. Peterson’s ”12 Rules for Life” – en självhjälpsbok i att sluta vara bitter och istället ta ansvar för sitt liv.

Dessvärre ser fotbollsplanen på Norrby även otrygg ut. Det är smutsigt runt planen, belysningen är inte igång alla kvällar och stängslen som omringar den ser allt annat än trevliga ut. Ett stenkast därifrån finns en lekplats i dåligt skick. En bit bort finns ytterligare en lekplats som mer eller mindre håller på att förfalla. Det finns mängder med studier som visat att marginaliserade stadsdelar som städats och rustats upp resulterat i socialt lyft, något som i sin tur leder till lägre brottslighet. Om inte miljön runt omkring är skäl nog till att så fort som möjligt städa upp Kronängsparken så vet jag inte vad som är det.

Vänsterpartisten Lennart Andreasson uppmanade nyligen på debattsidan (8/11) att kommunen inte ska svika de unga på Norrby. Men det är långt ifrån alla unga på Norrby som nyttjar den. De unga tjejerna i området lyser med sin frånvaro och jag fortsätter att undra vem som ska se till att Norrbys flickor inte blir svikna – igen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.