1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Nu faller tafsarna som dominobrickor

Tafsarnas och våldtäktsmännens bästa vän är tystnaden och skammen de lämnar hos sina offer. Nu håller denna tystnad på att brytas och skammen går tillbaka dit den hör hemma. Allt tack vare #metoo. Nu faller tafsarna som dominobrickor.
På söndag klockan 15,30 hålls en #metoo-manifestation på Stora torget i Borås, enligt den Facebook-grupp som startats.

Under hashtagen delar kvinnor från världens alla hörn med sig av de sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för. Det som tidigare varit tabu talar man nu öppet om. Det hela har sin start i att flera kända amerikanska skådespelerskor öppet berättat hur Hollywoodproducenten Harvey Weinstein förgripit sig på dem. Det resulterade bland annat i att en rad kvinnor vittnat om liknande övergrepp av svenska välkända medieprofiler.

Det finns få kvinnor som inte kan vittna om vissa män som tagit sig friheten att dumförklara och förminska en kvinna antigen verbalt och/eller fysiskt. Nära 80 procent av svenska kvinnor har blivit utsatta för övergrepp eller trakasserier. En tredjedel av dessa sker på arbetsplatser. Det visar en opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen (18/10).

Detta grisiga beteende är i en kombination av översitteri och storhetsvansinne som tar sig i uttryck i allt från att kvinnan inte tillåts tala till punkt till att hennes prestationer nedvärderas. Någon som på basis av kön tror att denne har rätt att inskränka hennes territorium trakasserar. Oavsett om det handlar om att få tala till punkt eller att få dansa i fred på nattklubben. Och med noll respekt för kvinnans integritet görs oönskade närmanden i form av ”komplimanger”, visslingar och blickar vi aldrig har bett om. Somliga undkommer våldtäkt, somliga inte.

Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det värsta är dessvärre inte den kvinnosyn denna grupp män vädrar, allra värst är tyvärr samhällets reaktioner. Man behandlar kvinnliga brottsoffer så som man borde ha behandlat förövarna. År 2011 dömdes Sveriges värsta serievåldtäktsman i Örebro. Polisen hade i samband med att brotten ägt rum varnat kvinnor för att gå ut ensamma på kvälls- och nattetid. Vid denna tid gick jag i nionde klass och min eminenta SO-lärare ställde oss elever frågan: varför ber man inte männen att stanna hemma? Man måste nödvändigtvis inte dela dessa upplevelser för att känna sig rädd, sviken och minnas just denna lektion sex år senare. Det räcker att vara kvinna.

Dessvärre har inte alla blivit klokare under #metoo-kampanjen. Flera kvinnor har vittnat mot en välkänd journalist vid Aftonbladet. Arbetsgivarens svar på det hela har bland annat varit ”Det är en svår situation att hantera för alla av oss, inte minst vår anklagade medarbetare” (18/10). Återigen är det ingen från samhällets sida som undrar hur kvinnorna mår.

Kvinnor vill inte att män ska respektera oss för att vi är någons dotter, mor, syster eller flickvän. Vi vill bli respekterade av den enkla anledningen att vi är människor med ett egenvärde. Ha det i åtanke nästa gång du tutar, visslar och tafsar utan vårt samtycke.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.