1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Nu faller tafsarna som dominobrickor

Tafsarnas och våldtäktsmännens bästa vän är tystnaden och skammen de lämnar hos sina offer. Nu håller denna tystnad på att brytas och skammen går tillbaka dit den hör hemma. Allt tack vare #metoo. Nu faller tafsarna som dominobrickor.
På söndag klockan 15,30 hålls en #metoo-manifestation på Stora torget i Borås, enligt den Facebook-grupp som startats.

Under hashtagen delar kvinnor från världens alla hörn med sig av de sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för. Det som tidigare varit tabu talar man nu öppet om. Det hela har sin start i att flera kända amerikanska skådespelerskor öppet berättat hur Hollywoodproducenten Harvey Weinstein förgripit sig på dem. Det resulterade bland annat i att en rad kvinnor vittnat om liknande övergrepp av svenska välkända medieprofiler.

Det finns få kvinnor som inte kan vittna om vissa män som tagit sig friheten att dumförklara och förminska en kvinna antigen verbalt och/eller fysiskt. Nära 80 procent av svenska kvinnor har blivit utsatta för övergrepp eller trakasserier. En tredjedel av dessa sker på arbetsplatser. Det visar en opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen (18/10).

Detta grisiga beteende är i en kombination av översitteri och storhetsvansinne som tar sig i uttryck i allt från att kvinnan inte tillåts tala till punkt till att hennes prestationer nedvärderas. Någon som på basis av kön tror att denne har rätt att inskränka hennes territorium trakasserar. Oavsett om det handlar om att få tala till punkt eller att få dansa i fred på nattklubben. Och med noll respekt för kvinnans integritet görs oönskade närmanden i form av ”komplimanger”, visslingar och blickar vi aldrig har bett om. Somliga undkommer våldtäkt, somliga inte.

Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det värsta är dessvärre inte den kvinnosyn denna grupp män vädrar, allra värst är tyvärr samhällets reaktioner. Man behandlar kvinnliga brottsoffer så som man borde ha behandlat förövarna. År 2011 dömdes Sveriges värsta serievåldtäktsman i Örebro. Polisen hade i samband med att brotten ägt rum varnat kvinnor för att gå ut ensamma på kvälls- och nattetid. Vid denna tid gick jag i nionde klass och min eminenta SO-lärare ställde oss elever frågan: varför ber man inte männen att stanna hemma? Man måste nödvändigtvis inte dela dessa upplevelser för att känna sig rädd, sviken och minnas just denna lektion sex år senare. Det räcker att vara kvinna.

Dessvärre har inte alla blivit klokare under #metoo-kampanjen. Flera kvinnor har vittnat mot en välkänd journalist vid Aftonbladet. Arbetsgivarens svar på det hela har bland annat varit ”Det är en svår situation att hantera för alla av oss, inte minst vår anklagade medarbetare” (18/10). Återigen är det ingen från samhällets sida som undrar hur kvinnorna mår.

Kvinnor vill inte att män ska respektera oss för att vi är någons dotter, mor, syster eller flickvän. Vi vill bli respekterade av den enkla anledningen att vi är människor med ett egenvärde. Ha det i åtanke nästa gång du tutar, visslar och tafsar utan vårt samtycke.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”