1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Hon blottar ohållbarheten i vår livsstil

Isabella Löwengrip blottar ohållbarheten i vår livsstil när hon öppnar upp sig om depressionen som förändrade henne.
Sitter Isabella Löwengrip på receptet till lyckan?
Foto: Jessica Gow/TT

I Söndagsintervjun i P1 öppnar Isabella Löwengrip upp om den ekonomiska och mentala kraschen som hon närmade sig under förra året. Det var efter en granskning i Expressen hösten 2019 som det kom fram att entreprenören hade blåst upp siffror i sina sociala medier, vilket ledde till att merparten av hennes kunder försvann. Löwengrip, som bara någon månad tidigare avslutade sitt sommarprat i P1 med att hon var klar med Sverige, fick lägga om planerna på att bli världens mest framgångsrika kvinna och återgå till ett vanligt svenssonliv.

Återgången har inte varit lätt. Till exempel berättar Löwengrip att hon vid ett tillfälle var självmordsbenägen. Men enligt henne har den förändrade livsstilen, från privata kockar och privatflygplan till fredagsmys med sourcreamchips och holidaydipp med barnen, resulterat i att hon mår bättre. Trots allt. Till SvD Näringsliv (8/5) säger hon att allt innan bara bestod av drömmar utan verklighetsförankring.

Ändå uppmuntrar det individualistiska samhället oss att jaga dessa drömmar, även om de sällan är svaret på den lycka vi söker. Ett sätt att kompensera för kvinnors historiska underordning har länge varit att mata unga kvinnor med budskap om oberoende och självständighet. Inte sällan är det synonymt med en framgångsrik karriär. Den kvinna som värderar familjelivet högre anses ofta inte veta sitt eget bästa.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det enskilda exemplet som kanske bäst illustrerar detta är den eviga debatten om föräldraförsäkringen och pappamånaderna. Ofta ses männen som vinnarna som klättrar upp i karriärstegen och får bättre lön. Men det talas inte lika ofta om att män också får betala i form av sämre relationer till sina barn, och att de därmed drabbas av en annan form av olycka senare i livet.

Unga, framgångsrika kvinnor förväntas inte bara ha en karriär som pekar spikrakt uppåt. På senare år har kvinnligt företagande flyttat ut till sociala medier där livsstilen också blivit ett sätt att tjäna in pengar på. De kallas influencers och häcklas gärna mer än andra yrkesgrupper. Vad vi däremot inte talar om lika ofta är vilka effekter det får på den mentala hälsan.

Att sociala medier kan vara en orsak till psykisk ohälsa är allmänt känt. Vad som däremot inte är lika tvärsäkert är om det är sociala medier i sig självt som orsakar psykisk ohälsa, eller om på grund av att motion, sociala sammanhang och annat som uteblir. Några sjuksköterskestudenter vid Högskolan i Borås upptäckte dock att män och kvinnor använder sociala medier på olika sätt, och att kvinnor generellt sett hade sämre kroppsuppfattning och självkänsla än männen till följd av det.

Det väcker förstås frågan om den perfekta kvinnliga ytan på sociala medier som unga kvinnor ständigt mäter och jämför sig med är hållbar. Och än mer om huruvida idealet ”power woman” är det. Kanske behöver det inte vara svårare än att styrkan inte ligger i att för prestigens skull samla på sig en massa onödig övertid och att vara tillgänglig dygnet runt. Kanske ligger styrkan, men också lyckan, i att kunna lägga jobbet åt sidan för att smaska i sig sourcreamchips med holidaydipp med någon man tycker om.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.