1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Hemmafru eller karriärist – varför välja när kvinnor kan vara båda

Kan man vara ”hemmafru" och samtidigt ha en framgångsrik karriär? Länge har det funnits en motsättning mellan dessa två kvinnoideal. Men det är dags att släppa det.
På kort tid har Margaux Dietz blivit en av Sveriges främsta influencers. Hon blandar inlägg om mode och familjeliv med politiska debatter i sina kanaler.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Kvinnan beskrivs ofta som familjens projektledare där hon tar ansvar för hushållet i högre utsträckning än mannen. Det är hon som håller koll på barnens olika fritidsaktiviteter, packar deras ryggsäckar och planerar familjesemestern. Utan henne skulle familjelivet mer eller mindre krackelera. Det är också i den här tappningen som användningen av begreppet hemmafru ska förstås.

En och annan kvinnlig läsare nickar säkert instämmande till beskrivningen. Att många kvinnor än i dag får ta ett betydligt större ansvar för hushållet är en rest från en tid där kvinnor förväntades vara hemma och sköta om hemmet och barnen. Men till skillnad från då har svenska kvinnor i dag möjlighet att välja. Om inte projektledarrollen passar; lämna den då. Om karriären tär på familjelivet; justera dig fram till en rimlig balans.

Den kvinna som av egen fri vilja vill axla ett större ansvar över hushållet kommer ganska snabbt få höra att det är det dåligt val. I Sverige finns en tendens till att vara besatt av det som är mätbart i pengar. Att jobba mindre för att vara mer med sin familj, ta ut mer än sin partner i föräldraledighet och att vara hemma med sjuka barn är val som i den allmänna debatten ofta beskrivs som kvinnofällor. Som leder till sämre löneutveckling och lägre pensioner.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men när människor ligger på dödsbädden i livets slutskede önskar de inte att de jobbade mer. Många ångrar att de inte tillbringade mer tid med sina barn.

Kvinnor, i synnerhet unga, marineras i en föreställning om att vara kvinna handlar om att välja antingen det ena eller andra, och att välja familj är sämre än att välja karriär. Men i verkligheten handlar det oftast om att kombinera hushåll och familjeliv med jobb. Genom att i högre utsträckning tala om denna verklighet, i stället för att måla upp orealistiska konflikter, hade betydligt fler kvinnor lyckats kombinera dessa två utan att bränna ut sig själv längs med vägen.

I en vetenskaplig artikel från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (2019) konstaterar Magdalena Petersson Mc Intyre att ett ”nytt” kvinnoideal visas upp på sociala medier av kvinnliga influencers och bloggare. I stället för det tidigare hemmafruidealet har en ny bild av vad en hemmafru är växt fram. Det handlar om en estetiserad sådan där ett glamouröst hemmafruliv framstår som entreprenörskap. Det som ger mest utdelning i form av uppmärksamhet är när dessa kvinnor delar med sig av personliga händelser så som förlossningar, psykisk ohälsa och relationer.

Detta illustrerar den konflikt som ofta finns mellan dessa två olika kvinnoideal. Men man kan fråga sig varför de måste stå mot varandra, och varför idealen inte kan samexistera med varandra. Dessutom, borde inte en utveckling där det även går att bedriva entreprenörskap inom områden som traditionellt sett varit kvinnliga vara en utveckling som välkomnas?

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”