unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Därför provocerar Megxit

Megxit, prins Harry och Meghan Markles uttåg ur kungahuset, har rört till det ordentligt. Inte minst för det brittiska kungahuset som ännu en gång behöver motivera den obekväma frågan om vilken roll monarkin fyller i ett modernt västerländskt samhälle.
Meghan och Harry– den senaste i raden av kungliga kioskvältare som har sin utgångspunkt i det brittiska hovet.
Meghan och Harry– den senaste i raden av kungliga kioskvältare som har sin utgångspunkt i det brittiska hovet.
Foto: Daniel Leal-Olivas
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

För mig är svaret på frågan enkel: I en tid då det moderna samhället också innebär instabilitet behövs institutioner som garanterar motsatsen.

Kungahusen runt om i Europa fyller ofta en sådan funktion och är en frisk fläkt i en tid då i synnerhet yngre personer (som också i högre utsträckning stöttar prins Harry och Meghans beslut) är allt mer upptagna av sig själva, och desto mindre intresserade av gemenskaper och traditioner som binder samman människor över tid. Det är därför närmast befriande med personer som likt drottning Elizabeth II viger hela sina liv åt plikter som är större än jaget.

Ända sedan prins Harry och Meghan sa ja till varandra den vackra vårdagen i maj 2018 har det funnits en förhoppning om att Meghan skulle förändra det annars strikta brittiska kungahuset i en mer progressiv riktning. Inte sällan med det svenska kungahuset som ett föredöme. Men en sådan riktning har också sina nackdelar.

Etablerade svenska medier har mer eller mindre låtit bli att granska kungahuset. Rapporteringen tycks enbart skötas av skvallersajter där klänningar, relationer och annat irrelevant studeras in i minsta detalj samtidigt som nödvändig granskning av en institution, som till viss del finansieras av skattebetalare, uteblir. I den mån etablerad media gör reportage är det oftast personliga, varma och trevliga intervjuer som görs. Till exempel SVT:s Året med kungafamiljen där det knappast ställs några kritiska frågor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I brittisk media gäller den andra extremen, vilket hela världen kunde bevittna under prinsessan Dianas sista år i livet. De brittiska skvallertabloiderna agerade onekligen ovärdigt och ansvarslöst, och man ska inte sticka under stol med att Meghan fått sin beskärda del av skvallerpressens högst oetiska sätt att rapportera. Men samtidigt går det inte att likna bevakningen av Meghan med det som Diana fick utstå vilket många, inklusive prins Harry själv, försöker göra.

För som mediefotografen Arthur Edwards konstaterar i en färsk dokumentär om det brittiska prinsparet (SVT Play) finns det inga paralleller mellan hetsjakten mot Diana och dagens bevakning av Meghan Markle. Dessutom var Diana kronprinsessa medan Meghans make är nummer sex i tronföljden, vilket förstås påverkar nyhetsvärdet. En annan viktig skillnad är att Diana dessförinnan levde ett relativt lågmält liv medan Meghan för de allra flesta personer är känd från tv-serien Suits. Meghan var en del av offentligheten redan innan sin tid i kungahuset och borde därmed veta vad det innebär.

Men Meghan lever inte bara ett offentligt liv. Fram tills nyligen levde hon till viss del även på offentliga medel (renoveringen av prinsparets bostad i Windsor bekostades av skattepengar till exempel). Då är det helt i sin ordning att det finns journalister som ställer kritiska frågor. Det ursäktar inte skvallerpressens personpåhopp och annat trams. Men det utesluter inte heller vikten av seriös granskande journalistik.

Det kanske inte faller prinsparet i smaken, men det är det minsta man kan förvänta sig av dem. Om det inte passar; ja, då är det lika bra att de inte längre är kungliga högheter.

Läs mer

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Skottlossning i Borås

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna lägenheten ✓ Stort pådrag under natten

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Borås

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.

Anders Brolin tillsammans med företrädaren Tony Hansen. Arkivbild.

Kind

Tranemo: Han blir ny ordförande i kommunstyrelsen – ”Har partiet i ryggen”

”Det är spännande – och lite absurt”

Föräldraparet tänker gå till Europadomstolen för att bli rentvådda.

Herrljunga

Barnen omhändertogs felaktigt – ”Det får inte hända igen”

Föräldrarna kämpar för att få upprättelse

Magnus Haglund.

Sport

Förre Elfsborgstränaren drabbad av corona: ”Mår allmänt skit”

Berättar för Hallandsposten.