unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Aktivism bör vara mer än bara posering

Sociala medier riskerar att förlama aktivism och politiskt engagemang.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Riskerar sociala medier att förlama aktivism? Frågan är angelägen inte minst med tanke på detta händelserika år. På mina egna sociala medier-flöden märker jag av att allt fler personer, även de som inte är särskilt politiskt engagerade, delar vidare uppmaningar om den ena politiskt laddade händelsen efter den andra.

Om det tidigare har varit trendigt att lägga upp en så kallad story på en god maträtt har maträtten nu blivit ersatt av en form av passiv aktivism. Den går inte ut på att ta politisk ställning, utan på att sprida medvetenhet. Genom snygga layouter och mycket tankekraft bakom ett inlägg kan kunskap om Kinas behandling av uigurer, kvinnovåldet i Turkiet, polisbrutalitet i USA, och om var man kan donera pengar för att stödja Beirut efter explosionen i hamnen, spridas världen över.

quote
Men det är inte antalet delningar som avgör vilket samhälle vi lämnar efter oss till kommande generationer, utan hur vi agerar i vår vardag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Visst. Kanske leder sociala medier till att även den mest ointresserade personen plötsligt blir intresserad av samhällsutvecklingen. Att viktiga budskap om samhällsutvecklingen tränger sig in hos den mest passiva medborgaren. Och att även den som saknar plattform plötsligt får en liten plats för att påverka. Men dessvärre riskerar sociala medier också att paralysera aktivismen så som vi känner till den.

Det tydligaste exemplet är den senaste utmaningen #challengeaccepted där kvinnor, framförallt världskända kvinnor, som dagligen delar med sig av selfies plötsligt laddar upp ett självporträtt i svartvitt filter och tänker att de har gjort kvinnokampen en tjänst.

Att dela vidare ett aktuellt och angeläget budskap kan vara viktigt. Men när jag ser att personer som häcklade mig för att jag växte upp på Hässleholmen frenetiskt engagerar sig i Black Lives Matter-rörelsen får det mig att fundera på om man verkligen förstått innebörden av de budskap man delar vidare i sina flöden.

Just den där delningsfunktionen kan göra att man vaggas in i en falsk tro om att man gjort omvärlden något och att man därmed är en god människa. Men det är inte antalet delningar som avgör vilket samhälle vi lämnar efter till kommande generationer, utan hur vi agerar i vår vardag.

Många unga vill gärna engagera sig och göra medvetna val. Greta Thunbergs klimataktivism visar att engagemanget för olika frågor bland barn och unga är stort globalt, nationellt och lokalt. Även i en rapport från Borås stad (2018), som undersöker ungas hälsa, inflytande och trygghet, framgår ett påtagligt samhällsintresse bland Borås ungdomar. Till exempel uppgav hälften att de vill kunna påverka i lokala frågor och beslut.

Ändå är det försvinnande få ungdomar som engagerar sig i lokala frågor och i lokalpolitiken. Den kanske inte låter lika lockande som globala massrörelser på sociala medier. Men det gör onekligen större samhällsnytta än en och annan delning på Instagram.

Anela Murguz

Ledarskribent

Läs mer

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Cannabis i Borås

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Det måste pratas mer om hur utbrett det är, menar Peter, som efterfrågar ett föräldranätverk.

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Borås

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Borås

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Lärarlönerna stiger – men skillnaden mellan kommuner ökar

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bil och mopedbil i olycka i Borås. Man död efter skjutning i Västerås.

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Borås

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Bedragarna riktar sig främst mot äldre människor.

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Mark

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Lades ut i våras: ”Priset är en bit över vad den modellen kostar annars”