Mota mutan i grind
Enligt en ny studie från Växjö universitet är bilden av Sverige som ett korruptionsfritt land inte helt korrekt. Om man får tro studien kan så mycket som var fjärde högre tjänsteman eller kommunpolitiker tänka sig att kringgå lagen för att främja det lokala näringslivet och var tredje ser inte några problem med att låta sig bjudas på frikostiga evenemang av olika företag.
Korruption är aldrig acceptabelt. Men det råder vissa oklarheter kring vad som verkligen är en muta. Väldigt sällan rör det sig om omärkta sedlar i mörka gränder. De situationer som forskarna vid Växjö universitet har intresserat sig för rör mycket mer modesta fall av bestickning.
Det kanske inte är så många politiker eller tjänstemän som reagerar över att bli bjudna på lunch ute på ett företag eller middag vid en konferens arrangerad av en branschorganisation. För att inte tala om alla de julgåvor som varje år delas ut.
Är dessa fall bestickning eller vanlig omtänksamhet? Enligt Institutet mot mutor är det inte lätt att veta eftersom Sverige saknar klara regler över vad som ska betraktas som en muta.
Frågan blir än mer komplicerad då det gäller hur politiker väljer att behandla enskilda företagare både vid offentlig upphandling och då stöd ges i olika former till lokala näringsidkare. Ibland rullar bara gamla avtal vidare med lokala entreprenörer utan att en ny upphandling görs.
Vid andra tillfällen hyr kommunen ut industrifastigheter eller butikslokaler till förmånliga priser till bygdens företagare. Många väljare anser att politikerna gör helt rätt när de på detta sätt stöttar såväl lokal företagsamhet som arbetsmarknad, trots att det är tveksamt rent juridiskt.
Men det är viktigt att komma ihåg att i slutänden blir det sällan några vinnare om vänskapsband får härska framför lagen. Den lagstiftning som finns för att förhindra ensidigt stöd till företagare och korruption finns till för att dessa företeelser ger upphov till slöseri med skattebetalarnas pengar och minskad tillväxt. Att tumma på dessa regler innebär alltid att göra samhället en björntjänst oavsett om de kortsiktiga vinsterna kan vara frestande.
Sverige är, enligt den internationella organisationen Transparency, ett av de länder som är mest förskonade från korruption. Inte desto mindre är det viktigt att motarbeta alla tillfällen då korruption förekommer oavsett om de sker i liten eller i stor skala.
Ledarredaktionen