Monopol på övertid
De flesta borgerliga väljare tog väl för givet att en moderatledd regering skulle släppa på monopolet och släppa in utländska bolag, men icke sa nicke.
Finansminister Anders Borg och folkhälsominister Maria Larsson har tråkigt nog hållit fast vid den gamla socialdemokratiska linjen, trots att spelmonopolet lever på lånad tid. Sverige kommer inom sinom tid att ställas inför EG-domstolen för sin inställning i frågan. Redan för ett drygt år sedan dömde gemenskapens lagstiftande instans den italienska staten för att man hindrat en brittisk vadslagningsfirma från att etablera sig i landet.
Ingen hade väl heller räknat med att förra Brasilienambassadören Margareta Winberg skulle ta över ordförandeklubban.
Att vd Jesper Kärrbrink fick sparken i samma veva passar däremot bättre in på Borgs syn på spel och dobbel. Människor skall arbeta, inte spela och dricka och Kärrbrink bedrev en aggressiv marknadsföring som inte stämde med regeringens ambitioner. Winberg ska å sin sida tjäna som en garant för den sociala omsorgen. Ett litet steg i riktning mot ett större ansvarstagande från regeringens sida.
Däremot är det betydligt svårare att finna svaret på varför Borg vill utreda förutsättningarna för en försäljning av delar av bolaget. Finansministern kan knappast vara ointresserad av pålitliga skatteinkomster i miljardklassen och det är just det som Svenska spel levererat de senaste åren. Förra året försåg det statliga bolaget statskassan med 3,6 miljarder kronor, efter att man delat ut pengar till Riksidrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen.
Räknar Borg med en lika lyckad av affär som när Vin & Sprit gick under klubban? Eller är det kanske ett sätt att tillmötesgå det egna partiet? Den senaste moderata partistämman röstade ju faktiskt för en avmonopolisering. Ytterligare en förklaring är att regeringen vill tillmötesgå EG och slippa en jobbig fällande dom.
Tiden arbetar mot det svenska monopolet och spelutredningen lägger fram sina förslag först i mitten av december. Regeringens undanmanövrar kommer kanske inte ha spelat någon roll, när EU väl sagt sitt.
Ledarredaktionen