Annons

Moderaternas jobbpremie är värd ett försök

Regeringens utbildningsfokus leder inte till färre långtidsarbetslösa. Moderaternas skuggbudget ger bättre förslag.
Ledare • Publicerad 28 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson pekar ut den politiska riktningen vid en pressträff om partiets skuggbudget.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson pekar ut den politiska riktningen vid en pressträff om partiets skuggbudget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna sätter ribban högt i sin vårbudgetmotion. Långtidsarbetslösheten ska halveras under tre år med hjälp av ett rejält jobbpaket. Sådana ambitioner har väljarna hört förr. Men satsningen innehåller en intressant del – en så kallad jobbpremie där den som går från långtidsarbetslöshet till en anställning får ett tillskott som motsvarar tio procent av bruttolönen. Det väntas kosta fem miljarder kronor utslaget på tre år, och kan för den enskilde innebära ett par extra tusenlappar i plånboken varje månad.

Exakt hur effekten skulle bli är för tidigt att säga. Men klart är att Danmark har testat modellen med gott resultat, vilket borde inspirera till ett försök även i Sverige.

Annons

Det är dock inte troligt att den S-ledda regeringen nappar på idén. Regeringen håller tvärtom fast i sin tro på höga skatter och avgifter på arbete. Och att vi närmar oss 200 000 långtidsarbetslösa i Sverige vill Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) främst lösa med utbildning.

Inget fel med utbildning, det behövs utan tvekan, inte minst med tanke på att två tredjedelar av dagens långtidsarbetslösa är utrikes födda, vilket kan jämföras med en tredjedel i samma kategori efter finanskrisen.

”Danmark har testat modellen med gott resultat, vilket borde inspirera till ett försök även i Sverige.”
Kajsa Kettil

Men det vore synd att stanna vid utökade sommarjobb och sommarkurser på universitet som Socialdemokraterna i sin vårbudgetproposition lägger sitt hopp till. Särskilt med tanke på den senaste prognosen från Arbetsförmedlingen, som kom strax innan M-budgeten presenterades på onsdagen. Arbetsförmedlingen meddelar att fler än väntat får jobb, och att läget på arbetsmarknaden därför ser något ljusare ut. Det finns dock ett undantag: de som har varit utan jobb i minst ett år och räknas som långtidsarbetslösa. Den gruppen väntas tvärtom öka, enligt myndighetens analyschef Annika Sundén (SR 28/4).

Som oppositionsparti kan M påpeka behovet av sänkta trösklar till arbetsmarknaden. Centerpartiet och Liberalerna, däremot, bör som borgerliga samarbetspartier kräva jobbskapande insatser i höstens budget. Minskat utanförskap skulle – förutom självförsörjning och frihet för alla som går från arbetslöshet till jobb – innebära en välkommen start för en ny regering 2022.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons