Annons

Per Schlingmann: Min fem i topp-lista över talande ordspråk

Ordspråken säger något om vår kollektiva självbild – låt oss göra tvärtom!
Per Schlingmann
Gästkrönika • Publicerad 11 juni 2023
Per Schlingmann
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ju fler kockar desto sämre soppa, är en av Per Schlingmanns favoritordspråk, om man gör tvärtom och tänker samarbete framför solospel.
Ju fler kockar desto sämre soppa, är en av Per Schlingmanns favoritordspråk, om man gör tvärtom och tänker samarbete framför solospel.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ibland stöter man på mönster. När jag fick anledning att studera svenska ordspråk hände det. Man kan säga mycket om ordspråk, men ofta har de lång historia och säger något om ett lands kollektiva självbild. Jag går till Wikipedia och där bekräftas det faktum att de kopplar an till vår självbild:

Dagens krönikör

Per Schlingmann

växte upp i Borås och är före detta partisekreterare för Moderaterna. Jobbar i dag som framtidsspanande föreläsare, författare, rådgivare inom näringslivet och medverkar även i TV4:s nyhetspanel.

”Avsikten med ordspråk är att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap eller en värdering man ställer sig bakom eller ge en extra tyngd i en argumentation genom användning av gamla lärdomar som visat sig hålla i längden. Ordspråken har spelat en viktig roll i det sociala livet och är också viktiga indikatorer på en kulturs värderingar och normer i allmänhet.”

Annons

Det är alltså en indikator på ett lands eller kulturs värdering och normer.

Näraliggande till ordspråken finns jantelagen som är ett annat sätt att definiera självbilden. Jag menar själv att det är djupt felaktigt att hävda att denna lag eller logik skulle vara något som präglar Sverige. Se bara på sociala medier, entreprenörerna vi hyllar eller för den delen Zlatan. Det handlar om allt annat än att be om ursäkt för sig själv och inte ta plats.

Men, tillbaka till ordspråken. Mönstret jag upptäckte var följande: flera av de mest kända ordspråken kan med kirurgisk precision användas som vägledning för hur vi framgångsrikt kan agera i vår komplexa och oförutsägbara tid. Men, och detta är det centrala, med ett tillägg: Vi måste göra 100 procent tvärtom.

Låt mig här presentera min fem i topp-lista!

  1. 1 Ju fler kockar desto sämre soppa

En absolut favorit i en tid när samarbete blir allt viktigare. Se bara på nobelprisen, i allt högre grad belönas grupper av personer. Vart vi än vänder blicken ser vi mer av samarbete. Modigt av ordspråket att gå i rakt motsatt riktning.

2. Ensam är stark

Denna ligger mycket nära ordspråket ovan, men handlar mer om vikten av att inte samarbeta ur ett individperspektiv. Jag hade naturligtvis kunna ge båda dessa ordspråk ett gemensamt guld, men vi vet ju att ju fler kockar, desto sämre soppa.

3. Skomakare, bliv vid din läst

Ytterligare ett ordspråk i samma härad, med tydlig koppling till arbetsmarknaden. I en situation när jobb försvinner och förändras, AI förändrar arbetsmarknaden och allt ropar efter kompetensutveckling och livslångt lärande – ja då, ska man bli vid sin läst.

4. Lämna inget åt slumpen

Annons

En stor favorit hos mig som tidigare skrivit om den magiska slumpen. Om vikten av att inte utsätta sig för miljöer och sammanhang när oväntade möjligheter kan uppstå. Att fly slump är att likna vid att säga nej till alla oplanerade möjligheter. Kommentar i övrigt överflödig.

5. Gå inte ut på tunn is

Vi ska inte ta några risker, utan enbart agera när vi kan förutsäga utfallet av olika beslut och handlingar.

”Dynamik, innovation och samarbete. Det gäller oss själva som människor och Sverige som samhälle.”
Per Schlingmann

Lyssnar vi till våra ordspråk ska vi alltså undvika samarbete, att testa nya saker, nya möjligheter och risk. Eftersom vi människor ständigt väljer trygghet före otrygghet och det förutsägbara före det oförutsägbara är det begripligt. Samtidigt säger oss erfarenheterna att framgång idag förutsätter det motsatta. Dynamik, innovation och samarbete. Det gäller oss själva som människor och Sverige som samhälle. Det kanske är dags att förnya våra ordspråk – och vår kollektiva självbild?

Annons
Annons
Annons
Annons