Annons

Miljöpartiet slipar av de gröna kanterna

Miljöpartiet vill att Sverige går ur EU, men det vill inte längre partiets språkrör.
Ledare • Publicerad 27 februari 2008

I går deklarerade Maria Wetterstrand att hon vill att Sverige är kvar inom unionen och hon fick i allt väsentligt medhåll av det andra språkröret, Peter Eriksson. Om detta sedan blir partiets linje får vi se vid kongressen i maj, troligtvis blir det inte så.

Wetterstrand har därmed gjort ett principiellt mycket viktigt ställningstagande, men inte bara det.

Annons

Den EU-positiva inställningen banar ytterligare väg för valsamverkan med socialdemokraterna. Det är inte många dagar sedan som miljöpartiet skrotade kravet på medborgarlön. Wetterstrand vill dessutom tillsätta en arbetsgrupp för klimatfrågor tillsammans med socialdemokraterna, efter att arbetet inom klimatberedningen brakat samman. Sakta men säkert slipas de miljöpartistiska kanterna av medan ledningen närmar sig Sahlin och socialdemokraterna. Frågan är bara vad partiets gräsrötter säger.

Vägvalet mellan anpassning för att nå makten eller odlande av den egna särarten lär nog diskuteras livligare än vanligt på kongressen. Vad händer då med Lars Ohly och vänsterpartiet? Miljöpartiet vill inte samarbeta med Ohly och tvärtom. Än är det dock långt till valet och opinionssiffrorna är goda, framför allt för s.

Om avståndet mellan blocken minskar och ställd mot en sammansvetsad allians kommer nog både Ohly och Wetterstrand att inse nödvändigheten av samarbete.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons