Annons

Mest kompetent

Med Cecilia Malmström som ny EU-kommissionär får Sverige en kommissionär som är sällsynt lämpad för sitt uppdrag.
Ledare • Publicerad 18 november 2009
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Europapolitiken har gått som en röd tråd genom hennes politiska engagemang, inte minst nu som EU-minister under det svenska ordförandeskapet och som tidigare ledamot av Europaparlamentet under sju år.

Hon är väl skolad, inte bara politiskt för det uppdrag hon nu nominerats till. Malmström är fil doktor i statsvetenskap och har även arbetat med Europafrågorna i ett akademiskt perspektiv. Till det kan läggas betydelsen av det nätverk hon byggt upp.

Annons

Det finns förstås de som har synpunkter på den Europapolitik som Malmström drivit. Men ingen, verkligen ingen, kan med någon trovärdighet hävda att hon inte skulle vara kompetent för uppdraget.

Ändå kryddades många av gårdagens kommentarer med en extra harang om att just för att hon var kvinna, var Malmström särskilt lämpad. De, exempelvis Vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde, som egentligen är djupa motståndare till den politik Malmström tror på kunde på något sätt ändå glädjas över utnämningen eftersom Malmström är kvinna.

Det finns väldigt få kvinnor i den europeiska toppolitiken. Enkönade miljöer är aldrig bra. Men att gång på gång ge Malmström extra stjärnor för att hon är kvinna är att förminska den kompetens hon verkligen besitter.

EU-kommissionären är hela landets kommissionär, inte regeringens och inte Folkpartiets. Men i det läge som råder i den svenska inrikespolitiken är förstås varje regeringsbeslut välkommet, som markerar att regeringen är en allians som består av fyra viktiga partier, inte ett mycket viktigt och tre som utfyllnad.

Regeringen hoppas nu på en så angelägen portfölj som möjligt, gärna med lagstiftande karaktär. Vem som får vad är ett europeiskt pussel på hög nivå. Med Malmström har dock Sverige en med svenska mått tung bricka i detta spel.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons