Mer valuta för skattepengarna

Efter veckor i sällskap av rubriker om dåligt fungerande äldreomsorg är det nog få som blir överraskade av beskedet från Upphandlingsutredningen: Bristerna i den offentliga upphandlingen är stora.
Ledare • Publicerad 22 november 2011

Det brister i uppföljningen, kompetensen kring upphandling och inköp är allmänt sett låg och ett ofta stelbent regelverk skapar onödiga problem. Det är några av de synpunkter som kommit fram, enligt regeringens särskilde utredare Anders Wijkman.

Den offentliga upphandlingen omfattar varor och tjänster till ett värde av mellan 480 och 500 miljarder kronor. Det är alltså stora värden och det ställer krav på dem som har sköta upphandlingen.

Det är skillnad på att upphandla pennor och omsorg, sades det från talarstolen vid budgetfullmäktige i Borås i förra veckan. Det är förvisso sant och vänsterns lösning kan ju förefalla vara den enklaste: Sluta att upphandla omsorg, utför den i offentlig regi.

Det skulle göra det enklare för upphandlarna, men det är inte att förenkla deras jobb som är det viktiga, det viktiga är att göra det bästa för medborgarna. De har rätt att få bästa möjliga valuta för sina skattepengar. Den kommunala, och statliga, kompetensen är förvisso stor.

Men att tro att det offentliga i alla lägen är bästa producent – det må gälla pennor, mat eller omsorg – är att förringa den kunskap och kompetens som finns hos andra aktörer och att blunda för konkurrensens betydelse.

Det finns system där man inte varit främmande för att lägga produktion av det mesta i statlig regi, i tron att det garanterar högra kvalitet och bättre villkor. Erfarenheten förskräcker.

Ofta talas om att vi blivit alltmer medvetna konsumenter. Vi ställer krav på företagen vi handlar av. Den ekonomiska oron har också gjort att vi lägger ner mer tid på att jämföra produkter, priser och kvaliteter före köp.

Kring den offentliga upphandlingen finns ett regelverk som inte alltid är lätthanterat. Möjligen behöver det justeras. Men även kulturen kring upphandling och uppföljning måste ändras, det offentliga behöver bli en smartare kund.

När Saco i går listade framtidens yrken handlade det bland annat om datavetare, sjukgymnast, tandläkare, kiropraktor och lärare. Att döma av delbetänkandet från Upphandlingsutredningen lär också kompetenta upphandlare vara en specialitet med goda framtidsutsikter.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.