Mer moral i politiken

Fastighetsskatten har vållat åtskilligt med huvudbry för regeringen Reinfeldt.
Ledare • Publicerad 30 mars 2008

Finansminister Borg och statsminister Reinfeldt motsatte sig till en början kraftigt de förändringar som kristdemokraterna senare trumfade igenom. Men på grund av tafflighet i utformningen av den nya fastighetsskatten och att regeringen förlorade slaget om bilden av densamma till socialdemokraterna, har frågan varken lyft kd eller regeringen. En valvinnare har förvandlats till ett ok.

Därför är det väldigt märkligt att ordföranden i finansutskottet, Stefan Attefall (kd), åter vill gå in och peta i skatten. Det var ju inte länge sedan allianspartierna efter många turer äntligen kunde enas. De förslag som Attefall lägger fram på DN-debatt (28/3) är i och för sig inte dumma. Den kritiserade räntan på reavinstskatten slopas, vilket var en onödig förändring. Vidare skall fastighetsavgiften kopplas till kommunernas service för fastigheten och taxeringssystemet slopas.

Frågan är bara om denna version skulle bli billigare eller dyrare för kommunerna, som numera har i uppgift att hantera fastighetsskatten. Men viktigare ändå, varför kommer Attefall med sina förslag nu? Utan tvekan har den nya fastighetsskatten sina skavanker, men varför har inte finansutskottets ordförande framfört kritiken tidigare? Som det är nu skapar han bara splittring inom alliansen och ytterligare oklarheter.

Däremot gör Attefall rätt i att koppla samman skatt och moral. I debattartikeln pläderar han för att skatter även skall ses utifrån ett etiskt och moraliskt perspektiv.

Det är lätt att instämma. Ett skattesystem frikopplat från etiska hänsyn och utan en moralisk dimension inbjuder till fusk. Attefall gör också rätt som äntligen sätter in alliansens politik i en bredare ram. Det tål att sägas igen att man inte kan vinna val på arbetslinje och bankomatkvitton. Den större berättelsen där man klär in skattereformerna i en ideologisk skrud bör lyftas fram.

Dessutom kan det aldrig vara omodernt att tala om moralfrågor och individens ansvar. Tanken om att skulden för egna tillkortakommanden ligger hos någon annan har visserligen slagit rot i det svenska samhället. Men läsarstormen efter Maciej Zarembas artikelserie om de lättkränkta svenskarna visar att väldigt många inte ställer upp på ”nånannanismen”. Kd och alliansen kan knappast förlora på att tala mer om etik och moral.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.