GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mer etiskt tänk kan skydda oss vid nästa kris

Vaccinprioriteringen visar att vi behöver diskutera etiska frågeställningar.
Ledare • Publicerad 8 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Fru Justitia, rättvisans gudinna.
Fru Justitia, rättvisans gudinna.
Foto: Jack Mikrut

Vi ser redan hur vaccin räddar liv, dödstalen på äldreboenden har gått ned. Det är något att glädjas över. Men hur har prioriteringen egentligen gått till? Vem har haft ansvaret? Bakom varje vaccination finns prioriteringsriktlinjer som bestämmer i vilken ordning människor ska få sprutan. Precis som det finns etiska riktlinjer för prioriteringar i sjukvården så finns detsamma för vaccineringen.

IFS, Institutet för framtidsstudier, diskuterade vid ett seminarium nyligen behovet av ett etiskt råd vid Folkhälsomyndigheten för just denna typ av uppgifter. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) har gett ut antologin ”I en tid av pandemi”. I den föreslår Gustaf Arrhenius, Krister Bykvist, Rebecca Thorburn Stern och Folke Tersman att Folkhälsomyndigheten borde ha ett etikråd. Närvarande vid seminariet fanns även representanter från Statens medicinsk-etiska råd, Smer.

Smer skrev redan i början av pandemin en rapport om etikens roll i pandemin. Rådet skriver där att Sverige borde ha ett etiskt ramverk för framtida pandemier, och ger exempel på principer som kan styra ett sådant ramverk. Göran Collste, sakkunnig etiker på Smer, pekar på etiska brister i FHM:s vaccinprioritering. Han lyfter särskilt grupper i tätbefolkade förorter, där dödstalen varit höga, samt grupper som inte vet hur de ska använda internet. Där framför han att man kunde ha prioriterat bättre, eftersom dödligheten är stor i förorterna och eftersom det varit svårt att boka vaccin utan att använda sig av diverse appar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på detta genom att lyfta att Folkhälsomyndigheten alltid har ett jämlikhetsfokus och därför inte kan ha brustit på just den punkten.

”De etiska frågorna ligger bakom allt vi håller på med i samhället.”
Edel Irén Segersam

Det tydliggör att Folkhälsomyndigheten själv har bestämt vilka riktlinjer som ska gälla. Det verkar inte som att vaccinprioriteringarna gick igenom någon etisk utredning.

Den uppfattningen bekräftas av Göran Collste på Smer, som berättar för ledarsidan att Folkhälsomyndigheten gjorde den här prioriteringen utan att undersöka vad exempelvis Smer har för uppfattning i frågan.

Collste lyfter också behovet av en större etisk diskussion i Sverige. Enligt honom är det är något som Smer har kompetens att bistå med, vilket rådet ofta gör i kontakt med myndigheter. I seminariediskussionen påpekar Anders Tegnell att han har svårt att se att ett etiskt råd kan täcka allt arbete som Folkhälsomyndigheten gör. Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, kontrar med att det visar att Sverige behöver fler etiker.

Diskussionen är viktig, eftersom den sätter fingret på behovet av etiska överväganden. De etiska frågorna ligger bakom allt vi håller på med i samhället. Folkhälsomyndigheten har gjort ett bra jobb med att skydda de äldre i sin vaccinprioritering. Samtidigt verkar de ha missat andra aspekter, till exempel hur lättillgänglig bokningen varit. Eller hur man når ut till förorter. Där finns det ett stort värde att dels ta hjälp av de etiska råd som redan finns, men också att inse att de etiska frågorna är lika grundläggande som andra frågor som rör pandemin. Som Smer skrev i sin rapport i början av förra året så har vi mycket att lära oss från denna pandemi. Gör vi det kan vi vara bättre förberedda nästa gång.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer