Jesper Strömbäck: Med SD har extrema åsikter normaliserats
Efter drygt ett år med den nuvarande regeringen har Sverige gått från att vara ett föredöme och föregångsland när det gäller bland annat klimatpolitiken, mänskliga rättigheter och humanism. SD har hållit i taktpinnen det senaste året, men regeringens partier har villigt dansat med och har ansvar för den förda politiken och retoriken.
Jesper Strömbäck
är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.
Givet just den förda politiken och retoriken bör regeringen som helhet ses som högerpopulistisk, invandringsfientlig och invandrarfientlig. Till skillnad från SD har den dock inte gett uttryck för auktoritära och demokratifientliga tendenser. Frågan är dock om det håller på att förändras.
Ett skäl till oro är regeringspartierna hittills har dansat efter SD:s pipa och visat sig ovilliga att ta strid när ledande sverigedemokrater uttalar sig i strid med demokratiska grundvärderingar, oavsett om det handlar om rasism och islamofobi, kollektiv bestraffning eller attacker mot rättsstaten eller den fria kulturen. Det har gjort att Sverigedemokraterna har kunnat flytta fram positionerna och att extrema åsikter har normaliserats.
Nu väntar nästa steg, i klar auktoritär riktning. Tidigare i höstas uttryckte Jimmie Åkesson (SD) det tydligt, bland annat genom att säga att ”Jag tycker lagen om vandel blir ett utmärkt verktyg för att vi ska kunna bli av med människor som vi inte vill ha här”. Han och andra ledande sverigedemokrater har också öppnat för att sätta in beväpnad militär på gatorna, att människor ska kunna frihetsberövas utan konkret brottsmisstanke, att man ska kunna utvisa människor som inte har begått något brott, att undantagstillstånd ska kunna införas, och att livstidsstraff ska införas för 13-åringar. Till detta kommer en lång rad tidigare repressiva och auktoritära förslag om bland annat visitationszoner, angiverilag och utvisning av personer som hyllar Hamas. I SD:s värld betraktas människor inte som oskyldiga tills bevisat, trots att den är en grundbult i ett rättssäkert samhälle.
Inte vid något tillfälle har M eller andra regeringspartier tagit tydligt avstånd. Tvärtom tycks M återigen svansa efter, som när migrationsminister Maria Malmer Stenergard öppnar för att utvisa personer som hyllar Hamas. Att det strider mot grundlagen och dess bestämmelser om åsiktsfrihet och yttrandefrihet tycks inte ha någon betydelse.
”Inte vid något tillfälle har M eller andra regeringspartier tagit tydligt avstånd.”Jesper Strömbäck
Samarbetet med SD, frånvaron av reaktioner när SD lägger demokratifientliga förslag och att ledande moderater uttalar sig om inskränkningar av grundläggande demokratiska fri- och rättigheter gör därför att det finns skäl att oroa sig över att M och övriga regeringspartier kommer att gå i en mer auktoritär riktning. De är inte där än, men precis som i förändringen från icke-populistiska partier som var positiva till invandring till invandringsfientliga och invandrarfientliga partier handlar det om en process i flera steg.
Vi som för flera år sedan varnade för att M legitimerade främlingsfientlighet och rasism anklagades då för att brunsmeta dem. Historien visar att vi tyvärr fick rätt. Jag hoppas vi kommer få fel den här gången, och att vi slipper en fortsatt normalisering av auktoritära och antidemokratiska förslag. Det finns skäl att påminna om vad som står i Regeringsformen: ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”