Annons

Kajsa Kettil: Med mer kärnkraft kan vi blicka mot en ljusare framtid

I veckan bjöd regeringen på ännu en omsvängning på kort tid – nu väntar välbehövliga satsningar på små, modulära kärnkraftverk.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juli 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) presenterade förra veckan regeringens nya inställning till förlängd och förnyad kärnkraft.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) presenterade förra veckan regeringens nya inställning till förlängd och förnyad kärnkraft.Foto: Christine Olsson/TT

Förra veckans besked var välkommet: Äntligen öppnar regeringen för såväl förlängd som förnyad kärnkraft. Detta efter att alltför länge ha förkastat energislaget bland annat med hänvisning till att det visserligen är fossilfritt, men inte förnybart. Men nu verkar polletten ha trillat ner; svenska bostäder, industrier och fordon kan inte värmas upp och drivas av enbart sol, vind, vatten och naivitet. Eller rysk gas, för den delen.

Sverige har visserligen använt mycket lite rysk gas jämfört med många andra länder, men den nuvarande situationen efter Rysslands invasion av Ukraina har ju gjort det tydligt att hela västvärlden behöver pålitliga, långsiktiga och reglerbara energislag som inte belastar klimatet. Detta gäller i synnerhet med tanke på att vi inom ett par decennier behöver fördubbla vår elkonsumtion för att genomföra den gröna omställningen.

Annons

Socialdemokraternas färska omsvängning i frågan är bara en i raden av områden där partiet har tvingats inse att somliga principer har blivit daterade. Det är förstärkning till försvaret, ett ja till Nato och nu alltså en dörr på glänt till förlängd och ny kärnkraft.

”Nu verkar polletten ha trillat ner; svenska bostäder, industrier och fordon kan inte värmas upp och drivas av enbart sol, vind, vatten och naivitet.”

Det är dock bara ett drygt halvår sedan Magdalena Andersson stod som nyvald partiledare på S-kongressen och gjorde en poäng av att någon ny kärnkraft inte var aktuell eftersom det var för dyrt och tog för lång tid. Och så sent som för ett par månader sedan kritiserades energiminister Khashayar Farmanbar (S) av näringslivsföreträdare som ansåg att energiministern förminskade svårigheterna att starta ny kärnkraft med nuvarande lagstiftning. Farmanbar ska exempelvis felaktigt ha påstått att något kommunalt veto inte kunde stå i vägen för kärnkraftsetableringar, vilket Tidningen näringslivet uppmärksammade (5/5).

För en vecka sedan var tonläget från regeringen mildare. När klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar bjöd in till presskonferens var det just för att deklarera att regeringen öppnar för att förlänga befintlig kärnkraft och utreda om det kan bli aktuellt med nya reaktorer.

Det tog inte ens en vecka innan statliga Vattenfall på tisdagen meddelade att bolaget inleder en förstudie som kan mynna ut i att två små, modulära reaktorer byggs vid Ringhals. Och redan morgonen därpå hakade Liberalerna på med konkreta förslag som skulle göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler platser i landet.

Dessa planer och förslag bådar gott inför de blocköverskridande samtal som förhoppningsvis kommer att hållas och leda till långsiktig energipolitik som gör det lätt att starta just små, modulära kärnkraftverk. Dessa behövs som en pålitlig förstärkning till sol, vind och vatten. För det handlar inte om antingen eller, utan både och. Parallellt med förberedelserna för att ta nämnda kärnkraftsreaktorer i bruk, måste tillståndsprocesserna för främst havsbaserad vindkraft förkortas.

Den konstellation av partier som inser att vårt framtida energibehov kräver satsningar på flera energislag är också den konstellation som är bäst för svenska folket, näringslivet och rikets säkerhet. Branschen verkar vara redo, det visar inte minst Vattenfalls vd Anna Borg (Svd 28/6):

”Alla fossilfria kraftslag behövs och vi tar alla lösningar som vi kan lägga händerna på. Det är inte så att det blir kärnkraft i stället för något annat, utan vi bygger landbaserad och havsbaserad vindkraft också.”

Med S nya insikter är även den politiska samsynen så bred att vi nog kan se fram emot en ljus, elektrifierad framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons