GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Måtte markeringen nå ända till Ankara

Äntligen sätter Kristersson press på Erdogan.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 januari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var i samband med invigningen av den säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar i Sälen som statsministern till slut satte ner foten. Då konstaterade han att Turkiet ställer krav som Sverige inte kan uppfylla, och att beslutet ligger hos Turkiet.

Exakt vad som har sagts i de stängda förhandlingsrummen de senaste månaderna är det få som vet, men för utomstående har det ändå varit tydligt att regeringen har försökt att lirka snarare än att domdera för att det motsträviga Turkiet ska släppa in Sverige i försvarsalliansen.

Det var visserligen ingen okomplicerad uppgift den M-ledda regeringen tog över från sin S-märkta företrädare. Och det kan mycket väl ha varit rätt att testa med dialog före hårda bud.

Men när det uppenbarligen inte fungerar måste strategin ändras.

Bland det märkligaste i den här röran – åtminstone sett genom demokratiska glasögon – är att Turkiet bekräftar att Sverige lever upp till den överenskommelse som träffades i somras, och som var ett villkor för att Erdogan skulle acceptera Sveriges och Finlands ansökningar. En nöjd turkisk regering uttryckte överraskat att ”vi fick allt” i förhandlingarna. Men det räcker uppenbarligen inte att ansökarländerna håller sina löften, för strax därefter begärdes 33 terrorstämplade personer utlämnade, och under senhösten växte kravlistan. Eller önskelistan kanske är ett mer passande ord, för Erdogan kan bara inte få fortsätta att styra och ställa.

Likt en femåring som önskar sig en hundvalp i julklapp radar han nu upp namn på personer han inte gillar och hoppas att Sverige ska leverera.

Precis som att tomten sällan ger barn riktiga hundvalpar, ger demokratiska statsministrar sällan diktatorer påhittade eller påstådda terrorister.

Förhoppningsvis börjar detta sjunka in i Ankara. Det är anmärkningsvärt i sig att Turkiet inte tycks tro på att demokratier i väst har ett rättsväsende som inte politikerna, eller ens regeringschefen, kan bestämma över. Den svenska regeringen har försökt förklara hur en rättsstat fungerar, frågan är om motparten är intresserad av att förstå.

”Precis som att tomten sällan ger barn riktiga hundvalpar, ger demokratiska statsministrar sällan diktatorer påhittade eller påstådda terrorister.”

Att baxa Sverige in i Nato är en viktig uppgift som dock har visat sig vara mer mödosam än vad de flesta förutsåg. Och åsikter finns inte bara i Turkiet, utan även här hemma.

Ulf Kristerssons markering på Folk och försvar på söndagen skulle därför kunna ses som en inrikespolitisk försäkran att det inte är tal om något mer fjäskande för den turkiske sultanen. Detta behövs i synnerhet efter en läckt intervju där utrikesminister Tobias Billström (M) berättar för regimtrogen, turkisk media att Sverige inte bara skärper terrorlagstiftningen nu från årsskiftet, utan att ytterligare åtstramningar är att vänta. Enligt Billström kommer en proposition att läggas i mars som föreslår att det ska bli brottsligt att ”främja och propagera för terroristaktiviteter på vårt territorium”. Det kan exempelvis handla om att ”vifta med flaggor för terroristorganisationer”.

Sverige har försökt den mjuka vägen. Förhoppningsvis noteras Kristerssons markering av den turkiska regimen. Han signalerade att bollen ligger hos Turkiet. Om inte Erdogan plockar upp bollen är det dags att Biden gör det.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.