Mark – inte enda plumpen i offentlighetsprotokollet
Den här gången ska anställda upplysas om offentlighetsprincipen och rätten att berätta om missförhållanden för massmedia. Inte som nu, ensidigt informeras om sekretess och tystnadsplikt.
Det är bra, om än inte oväntat. Oavsett om det kritiserade avtalet ska ses som ett försök att på kommunal nivå avtala bort meddelarfriheten (vilket inte är möjligt), eller bara som ett märkligt sätt att uppmana medarbetarna till blind lojalitet (vilket är dumt), var det ohållbart.
Dessvärre är inte Marks avtal den enda plumpen i det svenska offentlighetsprotokollet. Medarbetare i flera andra kommuner vittnar om samma sak som de anställda i Mark gjort i BT. De anser sig utsatta för påtryckningar om att hålla inne med kritiken.
I Finspång gick chefen för barn- och ungdomssektorn tidigare i höstas ut med en tjänstskrivelse där hon bland annat skrev att "yttrandefriheten innebär inte för den offentligt anställde att han eller hon befrias från sina lojalitetsåtaganden. ”
Själv ansåg hon det vara mer av ett diskussionsunderlag. Men som sådant kan det näppeligen påstås ha styrkt den anställde att efter läsningen av "diskussionsunderlaget" faktiskt våga använda den grundlagsfästa meddelarfriheten.
På liknande sätt är det i Göteborg, där Göteborgs-Postens ledarsida senast förra veckan kritiserade hur personal i kommunen måste lova att vara "lojal med fattade beslut". ”Betyder det att personalen helst tyst bör acceptera varje verksamhetsförändring som högre chefer föreslagit och politiker beslutar om?” frågar sig ledarskribenten Maria Haldesten med rätta.
Stockholm, Gotland och Oskarshamn är också kommuner där meddelarfriheten nyligen blivit föremål för diskussion. På Gotland blev debatten i fullmäktige i september så förvirrad att flera ledamöter efterfrågade en utbildning i frågan, vilket inte är en så dum idé. I Katrineholm har kommunen köpt in litteratur till förvaltningschefsgruppen så att de, efter ett övertramp av en chef, ska veta vad som gäller.
Nu blir det alltså ett nytt avtal i Mark, exakt hur det kommer att utformas återstår att se. Men om det bidrar till att sprida kunskap om den viktiga meddelarfriheten kan det ha sitt värde. Att det sedan skulle behöva ta omvägen om ett så illa utformat avtal som det tidigare är bara att beklaga.
Ledarredaktionen