Annons

David Lega: Många EU-länder finansierar Putins krigskassa

De nödvändiga besluten kommer leda till att allt blir tillfälligt dyrare, men det är så vi kan bidra till fred.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 16 april 2022
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EU har gjort mycket för Ukraina sedan den ryska invasionen. Men faktum är att unionen kan göra ännu mer.
EU har gjort mycket för Ukraina sedan den ryska invasionen. Men faktum är att unionen kan göra ännu mer.Foto: Pascal Bastien

Kriget i Ukraina har tagit livet av många civila, många kvinnor och barn. Städer är i ruiner. Hunger och misär har blivit en vardag för ukrainare. Det är lätt att känna sig hopplös som svensk i den norra delen av Europa. Frågorna hopar sig: Vad kan jag göra för att bidra till fred? Hur påverkas jag av kriget?

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Kriget i Ukraina kommer att forma framtiden för hela den europeiska kontinenten och allas vår säkerhet. Det är ett krig om frihet och säkerhet och det är ett krig som vi inte ska låta ukrainarna utkämpa själva. EU har vidtagit extraordinära åtgärder som varit helt omöjliga - inte ens diskutabla - tidigare i år, för att hjälpa Ukraina.

Annons

Förutom fler och hårdare sanktioner mot Ryssland än någonsin tidigare, har EU även skänkt militär utrustning till Ukraina till ett värde av 1 miljard euro. Nu förbereds ytterligare 500 miljoner i militärt stöd. De ovanstående siffrorna kan framstå som gigantiska för blotta ögat men det är de tyvärr inte om man sätter dem i sin kontext.

Faktum är att många länder i EU fortfarande bedriver omfattande handel med Ryssland, vilket innebär att de bidrar till fel sida av kriget genom handeln - de finansierar Putins krigskassa. Många EU-länder är beroende av importen av energiresurser - kol, olja och naturgas - från Ryssland.

EU har skänkt militärutrustning till Ukraina till värde av 1 miljard euro. Men EU har köpt rysk gas och olja för mer än 36 miljarder euro sedan den 24:e februari. Siffrorna talar för sig själva.

”Vi vet att vi kan göra skillnad tillsammans.”
David Lega

När sanktionspaketen diskuterats i de olika EU-institutionerna har länder som Tyskland varit tveksamma till ett omedelbart importförbud av naturgas. Detta är för att en stor del av naturgasen som importeras av Tyskland är från Ryssland. Ett importförbud hade fått stora konsekvenser för det tyska samhället. Tysklands förbundskansler har bönat och bett: ”För närvarande kan Europas tillgång till energi för uppvärmning, transport, el och industri inte säkras på något annat sätt”. Det är jobbigt att vara principfast i praktiken, det är inte alltid tacksamt att vara politiker.

Samma diskussion har förts i Europaparlamentet, samma argument har dissekerats. Men förra veckan kunde vi äntligen enas: Nu är Europaparlamentet överens om ett energiembargo mot Ryssland, det vill säga att stoppa importen av rysk olja, kol och kärnbränsle till EU. Inklusive naturgas. Omedelbart. Det är en fråga jag drivit på och efter mycket hårt jobb blev vi till slut en majoritet i parlamentet.

Vi vet att vi kan göra skillnad tillsammans. I en intervju med BBC fastställde en tidigare rådgivare till Putin att ett fullständigt importförbud för rysk olja och gas troligtvis leder till att Rysslands krig mot Ukraina avslutas inom två månader. Det kommer att leda till att allt blir tillfälligt dyrare att köpa för oss i Sverige också, men det är så vi kan bidra till fred. Därför måste vi göra det. Nu.

Annons
Annons
Annons
Annons