Makten och tystnaden

Ledarkrönika Artikeln publicerades

Ulf Olsson vägrar prata med Borås Tidning. Det duger inte. Han sviker sitt demokratiska ansvar.

Ulf Olsson vägrar låta sig intervjuas av BT. Han borde veta bättre än att sälla sig till de medieföraktande politiker vi har alltför många av, skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Lars-Åke Green
Ulf Olsson vägrar låta sig intervjuas av BT. Han borde veta bättre än att sälla sig till de medieföraktande politiker vi har alltför många av, skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Kommunstyrelsens ordförande, Borås mäktigaste politiker, Ulf Olsson (S) vägrar låta sig intervjuas av Borås Tidning. Orsaken, med hans egna ord: ”BT har haft ett tydligt narrativ under hösten så jag avstår.”

Mer konkret än så vill han inte vara. Men vadå narrativ? Vilka felaktigheter menar han att BT har publicerat?

På det får vi inga svar.

Det duger inte. Ulf Olsson har en position där han inte bör utnyttja tystnaden som ett maktmedel. Han är avlönad av Borås invånare och har ett ansvar att svara på frågor som rör den kris som Socialdemokraterna i Borås befinner sig i, eftersom krisen påverkar hur Borås stad styrs. Borås Tidning har ett ansvar att ställa de frågorna.

I Ulf Olssons tystnad är det lätt att tolka in en kritik av Borås Tidnings nyhetsjournalistik. Han är uppenbarligen inte nöjd med den. Som P4 Sjuhärad har rapporterat så anmälde Ulf Olsson och hans partikollega, riksdagsmannen Petter Löberg, BT till Pressombudsmannen. Anmälan var omfattande. 128 punkter enligt Löbergs uttalande i lokalradion. Anmälan rörde BT:s rapportering om krisen i Socialdemokraterna och den roll som den numera beryktade ”bastuklubben” spelar i den. Löberg och Olsson menade att BT hade brutit mot gällande pressetik.

Precis som P4 Sjuhärad senare berättade så avskrevs ärendet. PO fann inget skäl till klander av BT:s journalistik om S-krisen. Vi har bedrivit normal nyhetsjournalistik kring en konflikt där alla parter har haft möjlighet att uttala sig.

Uppenbarligen finner sig inte Ulf Olsson i PO:s bedömning. Så han förblir tyst med hänvisning till ”BT:s narrativ”.

Det är ovärdigt. Ulf Olsson borde veta bättre än att sälla sig till de medieföraktande politiker vi har alltför många av, även i Sverige. Vanligtvis tillhör de andra politiska läger än det Olsson representerar.

Eftersom Ulf Olsson inte svarar på frågor från BT så vet vi inte vad det är han är upprörd över. En gissning är att vi har skrivit om bastuklubben och redogjort för dess sexistiska protokoll som, det vet vi numera, socialdemokraten Kent Hedberg har författat.

Från början, jag har påpekat detta tidigare, var inte bastuklubben överdrivet intressant för oss på BT. Protokollen, om än osmakliga och kvinnoförnedrande, var tio år gamla, och vi visste inte om klubben fortfarande existerade. Men när vi skrev om den kritik som många riktade mot hur S i Borås styrdes dök bastuklubben upp som ett begrepp man fortfarande använde. Därmed blev den intressant. Dess vikt ströks under av den Anders Österberg-ledda internutredning som presenterades i veckan och där man talade om ”bastuklubbens dominans”.

Ulf Olsson och Petter Löberg påstår att de inte har haft med bastuklubbens protokoll att göra. Men protokollens utformning säger motsatsen. Jag tittade häromdagen på ett utdrag ur dem som uppenbarligen var minnesanteckningar med tydliga instruktioner till bastuklubbens medlemmar. Då gällde det en kommande resa som socialdemokraterna i bastuklubben skulle göra till Washington 2008 för att studera den amerikanska valrörelsen.

Man häpnar när man läser.

Här ett utdrag:

”Ordförande: Vilka ska med? Basen blir Bastuklubbens medlemmar och alla på mötet ska med på resan. Sedan står det öppet för medlemmarna att fråga andra respekterade gentlemän att följa med. OBS! Denna resa är inte lämplig för kvinnfolk.”

Sedan delas uppgifter ut, och protokollförs, till Bastuklubbens medlemmar. Ulf Olsson får ansvaret för ”all planering kring kongressen/partiet” och Petter Löberg ”har hand om programverksamheten i New York och Washington såsom studiebesök, ’dimmiga klubbar’ m.m.”

Protokollsidan är, som de flesta sidor i dessa handlingar, prydd av en bild på en pinuppa.

Ungdomssynder? Nja, bastuklubbens medlemmar var i de flesta fall i 40-årsåldern när protokollen skrevs.

Ulf Olsson har alltid haft min respekt. Jag har uppfattat honom som en hårt arbetande politiker med stadens bästa för ögonen. Han har varit kritisk mot BT förr, men alltid öppen för en diskussion om vår journalistik. Jag vet att han också är populär inom näringslivet i Borås för sin pragmatism och företagsvänlighet.

Men hans tystnad nu förstår jag inte. Den gagnar varken honom, socialdemokratin eller Borås stad.

Det finns så många frågor som han, en demokratiskt vald och skattefinansierad politiker på högsta nivå, borde svara på.

Budgetfullmäktige. Ulf Olsson (s)
Foto: Lars-Åke Green,Lars-Ã…ke Green
Budgetfullmäktige. Ulf Olsson (s)
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.