Må regnbågsflaggan vaja högt i dag
Sverige ligger i många avseenden i framkant vad gäller HBTQ-rättigheter. Här finns juridiskt skydd mot diskriminering medan det i länder som Saudiarabien och Nigeria är straffbart att älska någon av samma kön. I Sverige kan homosexuella gifta sig och bilda familj, något som många andra par i världen bara kan drömma om. Acceptansen har blivit så pass stor att Boråsbördige Johan Hilton i våras tröttnade på att även homosexuella par numera drabbas av det sociala tryck som finns kring att skaffa barn (DN 25/4). Om inte annat är det ett kvitto på hur långt det svenska samhället kommit i dessa frågor.
Rapporter visar att acceptansen för HBTQ-personer växer även globalt (Ilga, 3:2019) och under försommaren har länder som Taiwan och Ecuador legaliserat samkönade äktenskap. Brunei fick å andra sidan stoppa sina planer på att införa dödsstraff för homosexualitet efter massiva protester.
Även om mycket tyder på att världen går åt en mer tolerant riktning finns fortfarande omkring 70 länder i världen där något så fundamentalt som att älska den man vill är förbjudet enligt lag.
Sjuhärad är dessvärre inte immunt mot intolerans och dess många skepnader. I samband med förra årets Prideparad i Borås eldades Prideflaggor upp och ersattes med en banderoll med nazistiska budskap vid Dalsjöforsmotet på riksväg 40. Några dagar senare satte någon eld på en större regnbågsflagga utanför RFSL:s lokal i centrala Borås. Men bottennappet nåddes häromveckan under Pridefestivalen i Tranemo när en docka i människostorlek med en regnbågsflagga och med ett homofobiskt budskap hängdes upp i en snara.
Prideflaggan står för stolthet, mångfald och respekt för medmänniskor. Men ändå provocerar den ända upp till politisk nivå. I samband med att skånska Svalöv fick ett nytt styre uppmärksammades ett två år gammalt Facebook-inlägg av den nya kommunstyrelseordföranden Teddy Nilsson (SD). I den uttrycker han en vilja att förbjuda regnbågsflaggan eftersom den skulle vara exkluderande. Nilsson kan inte ha sett många Pridetåg för då skulle han snabbt inse att flaggan såväl som festivalen innebär raka motsatsen.
Pride är ett tillfälle där kärleken och principen om alla människors lika värde hyllas. Vem du är, var du kommer ifrån och vem du älskar inte spelar någon roll. Att dessa värden kan sticka i ögonen på vissa visar egentligen bara på att det är de som fysiskt och verbalt hotar dessa grundläggande rättigheter som exkluderar och splittrar samhället - inte Prideflaggan.
Måtte regnbågsflaggan därför vaja högt för alla människors rätt att älska vem de vill och vara hur de vill när Pridefestivalen i Borås i dag går av stapeln för fjärde året i rad.