GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Lyssna noga när SD-topparna talar

Det har nu gått drygt sex år sedan Richard Jomshof, partisekreterare för SD, visade partiets sanna ansikte.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 28 mars 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Richard Jomshof (SD) under en pressträff under partiets landsdagar i Karlstad.
Richard Jomshof (SD) under en pressträff under partiets landsdagar i Karlstad.Foto: Tommy Pedersen/TT

Det var när han i en intern diskussion på Facebook skrev att ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Av detta uttalande kan man dra tre slutsatser, centrala för att förstå SD. För det första att man använder falsk och missvisande information som ett politiskt vapen. Det förenar SD med andra auktoritära högerpopulister som Trump och hans följe i USA, Bolsonaro i Brasilien, Orban i Ungern och Kaczynski i Polen.

För det andra att man inte kan lita på partiets officiella linje. Den anpassar de till det rådande läget. I stället för att förledas av den officiella retoriken måste man därför lyssna noga när ledande sverigedemokrater uttrycker sig exempelvis rasistiskt, vill kunna straffa enskilda journalister för deras rapportering, säger att straff inte ska utdömas av domstolar, kallar motståndare för landsförrädare och islam en avskyvärd religion, eller säger att omfattande personalförändringar i svenska myndigheter måste till vid ett regeringsskifte. Den typen av uttalanden visar partiets sanna natur och att det inom partiet finns ambitioner att begränsa bland annat den akademiska friheten, pressfriheten, rättsväsendets oberoende, religionsfriheten och myndigheternas oberoende.

Inte heller går det att lita på SD när de förnekar den antisemitism och rasism som är en del av partiet. Om det vittnar otaliga exempel på sverigedemokrater som uttrycker sig rasistiskt och sprider rasistiska och antisemitiska åsikter. Den så kallade nolltoleransen har aldrig varit något annat än en politisk lögn ägnad åt att putsa fasaden.

Den tredje slutsatsen man kan dra är att förändringar av partiets retorik betyder att de uppfattar det som om det rådande läget har förändrats. Det är i ljuset av det man ska se det att SD numera är alltmer öppet med att de inte står bakom alla människors lika värde och att de gör skillnad på människor utifrån härkomst och etnicitet. Det märks när de kallar flyktingar från Ukraina för ”riktiga flyktingar” till skillnad från de som flytt från länder som Syrien, när de motiverar sitt stöd för att ukrainska flyktingar ska få komma med att ”de ser ut som vi”, och när de vill beslagta värdeföremål från flyktingar från vissa länder men inte från andra. Det märks också när de genast utgår från att förövaren av de hemska skolmorden i Malmö var invandrare och bara fördömer brott när de begås av invandrare.

”Den typen av uttalanden visar partiets sanna natur.”
Jesper Strömbäck

Förändringen från att i åratal ha vilselett med talet om nolltolerans mot rasism till att inte ens försöka dölja att man gör skillnad på människor utifrån deras etnicitet och härkomst visar med andra ord att SD uppfattar det som om normerna har förskjutits och att rasism och främlingsfientlighet är mer acceptabelt i Sverige idag.

Tyvärr talar mycket för att de har rätt. Uppenbarligen är det inget hinder för att M, KD och L ska vilja samarbeta med SD, och även politiker från andra partier gör dessvärre skillnad på flyktingar beroende av var de kommer ifrån. Desto viktigare blir det för dem som står för alla människors lika värde och mot alla former av rasism att aldrig tystna, aldrig ge upp, alltid fortsätta kampen. Anden i flaskan kan tryckas tillbaka.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.