Anela Murguz: Lotteriskandalen kan jaga S ända in i valet 2026
Det känns vid det här laget något uttjatat med fotbollsreferenser i politiken, men få kan ha missat att andra halvlek i mandatperioden är inledd. Efter en tråkig politiksommar (tro mig, jag vet eftersom jag jobbade större delen av juli månad) drog hösten igång med buller och bång. Redan nu har den svenska politikhösten fått sin första skandal: turerna kring S-lotterierna som aldrig tycks ta slut.
Nya, besvärande uppgifter kommer i princip varje dag men de tveksamma försäljningsmetoderna bakom lotterierna, som finansierar en betydande del av Socialdemokraternas valkampanjer och dylikt, är egentligen inte något nytt.
Redan 2017 avslöjade Dagens Nyheter att lotterierna såldes på kredit till redan skuldsatta personer. Mellan åren 2014 och 2017 hade 8 000 personer drivits till Kronofogden för att de inte betalat sina lotter. Och i förra veckan kunde tidningen berätta hur försäljningen medvetet riktar in sig på förvirrade äldre personer över telefon – med aggressiva och högst oetiska metoder.
Som svar på granskningen valde Socialdemokraterna att pausa försäljningen av lotterierna men pressas internt av besvikna röster som vill se hårdare tag mot Kombispel, som ägs av A-lotterierna som i sin tur ägs av Socialdemokraterna och SSU.
S-lotterierna har också varit en brännande het fråga på den politiska dagordningen. I våras presenterades en utredning om hur politiska partiers lotteriverksamhet bör regleras. Något som Sverigedemokraterna inte stack under stol med att det handlade om att strypa tillförseln av resurser till socialdemokratin medan regeringen tonade ned det. Trots att utredningen inte landade i att föreslå ett förbud mot politiska lotter var det en åtgärd som ansvarig minister Niklas Wykman (M) inte uteslöt.
”Rent politiskt innebär lotteriskandalen att Socialdemokraterna får ägna tid åt att hantera den, i stället för att agera opposition.”Anela Murguz
Just mot bakgrund av detta är det särskilt pikant att Socialdemokraterna inte har ansträngt sig mer för att hålla rent i verksamheten. Det finns dessutom uppgifter som tyder på att partiledningen varnats för försäljningsmetoderna för mer än ett år sedan. Alltså långt före i våras när S-ledaren Magdalena Andersson far med anklagelser om att Tidöpartierna hotar demokratin för att de vill förbjuda politiska lotterier.
Rent politiskt innebär lotteriskandalen att Socialdemokraterna får ägna tid åt att hantera den, i stället för att agera opposition i en tid då regeringen bland annat ska presentera en ny höstbudget och många utredningar börjar komma till sin ände.
Som om det inte vore nog med det kunde Svenska Dagbladet i veckan avslöja att flera personer med koppling till gängkriminalitet har funnits bland de anställda på det av Kombispel anlitade callcentret Effective Communication. En härva, med andra ord.
I politiken kan skandaler blåsa över fort. Så fort att det som hände för två år sedan kan te sig som en evighet. Men S-lotteriskandalen är inte bara moraliskt förkastlig, utan berör även kriminaliteten som just nu är en av de mest avgörande politiska frågorna i svensk politik och som Socialdemokraterna har lågt förtroende i. Det tyder på att skandalen kommer att förfölja socialdemokratin ända in till valrörelsen 2026.
Det går trots allt inte att hävda att man ska vända på varje sten i kampen mot brottsligheten, när man har visat sig oförmögen att göra det i sin egen bakgård.