GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Lokalpolitiken behöver fler unga personer

En rotationsprincip hade inte bara sopat undan mattan för karriärister. Det hade förmodligen även lockat fler unga till partipolitiken.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 januari 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kornelius Persson (L) vill att fler unga engagerar sig i den lokala politiken.
Kornelius Persson (L) vill att fler unga engagerar sig i den lokala politiken.Foto: Anton Hedberg

Dagens unga är mer samhällsintresserade än någonsin. I en undersökning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) från 2018 framgår att 60 procent av ungdomar i åldrarna 16-24 år är ganska eller mycket intresserade av samhällsfrågor. 43 procent uppger att de är ganska eller mycket intresserade av politik.

Detta mönster bekräftas också i den senaste lokala uppföljningen av ungdomspolitiken, Lupp, som Borås stad genomför med jämna mellanrum. Där uppges var tredje elev i årskurs 8 ha ett intresse för samhällsfrågor, var fjärde för politik och var sjätte för vad som händer i andra delar av världen.

Men ungas engagemang stannar inte sällan vid att gilla eller dela inlägg på sociala medier. Svårare är det för partipolitiken att ta tillvara de ungas engagemang då exempelvis bara 6 procent av de tillfrågade i MUCF:s undersökning uppger att de är medlemmar i ett parti eller ett ungdomsförbund. Något som hänger ihop med den allmänna trenden där allt färre svenskar är medlemmar i ett parti.

I BT:s intervjuserie med framtidens makthavare säger Kornelius Persson, 18 år och ordförande för Liberala ungdomsförbundet Södra Älvsborg, att alla kan skriva på Facebook och Instagram, men att besluten som berör människors vardag tas i de politiska rummen. Han menar därför att partierna måste sänka trösklarna samtidigt som unga måste anstränga sig mer (BT 23/1).

”Att partierna inte är bättre på att fånga upp fler unga förmågor i en tid då rekordmånga är samhällsintresserade är inget annat än ett underbetyg för partierna själva.”

Det är en viktig poäng. Framförallt fångar han ett glapp som finns när det gäller ungas engagemang; i Borås stads rapport framgår till exempel att mer än en tredjedel av de tillfrågade ungdomarna gillat eller delat ett inlägg på sociala medier som ett sätt att ta ställning i en samhällsfråga det senaste halvåret. Samtidigt uppger drygt hälften att de inte vet vilka möjligheter de har när det gäller att påverka. Och precis som föregående rapport från 2018 visar även den senaste att det bland unga finns ett påtagligt intresse för att påverka beslut som fattas lokalt; fyra av tio vill påverka frågor i kommunen.

Även om unga onekligen behöver se lokalpolitikens möjligheter går det inte att komma ifrån det faktum att det framförallt är partierna som måste göra mer för att locka till sig unga. Just nu pågår det i Socialdemokraterna i Borås en strid om den så kallade rotationsprincipen som arbetarekommunen antagit. Trots det verkar det inte finnas någon ambition att förverkliga beslutet som skulle innebära att en politiker får sitta kvar på samma post i högst tre mandatperioder, det vill säga tolv år. Det har lett till flera avhopp inom S-styrelsen.

Det är beklagligt att S i Borås väljer denna väg. För som SSU-ordföranden Loke Mutka Wasling säger i sin del av BT:s intervjuserie måste det ”rulla lite” (BT 13/1). Dessutom hade en sådan princip gjort partipolitiken mer lockande för unga personer.

Hade inte fler unga i politiken resulterat i ännu fler karriärister då? Det verkar inte så. Bekantar man sig med de unga makthavarna är många medvetna om att politik handlar om förtroende och engagemang – inte att göra karriär. Att partierna inte är bättre på att fånga upp fler unga förmågor i en tid då rekordmånga är samhällsintresserade är inget annat än ett underbetyg för partierna själva.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.