GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Lockryd har stor potential

Den som hävdar att Sjuhärad är en hopplös bygd, inkrökt i sig själv och avskärmad från omvärlden, får vackert tänka om. Stora ting är i görningen!
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 5 januari 2022
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Drönarbild över Lockryd och det markområde där en ny stor industiaktör planerar att etablera. Lockryds industriområde i förgrunden. Riksväg 27 till höger.
Drönarbild över Lockryd och det markområde där en ny stor industiaktör planerar att etablera. Lockryds industriområde i förgrunden. Riksväg 27 till höger.Foto: Anton Hedberg

Låt vara att det ännu finns många om, men och en stor portion av ovisshet när det gäller den tilltänkta batterifabriken i Lockryd. Men redan det faktum att det finns långtgående steg tagna i form av en jättelik markaffär talar för att detta faktiskt kan bli verklighet.

Och om det i sin tur verkligen blir fråga om 3000 arbetstillfällen i denna anläggning, är det onekligen en händelse som saknar sin historiska like.

I så fall: Grattis Svenljunga, grattis Borås, grattis Sjuhärad!

Men alldeles oavsett ovissheten måste samhällsplaneringen utgå från att jättesatsningen blir av. Det går inte att vänta eller att ta sig an den tilltänkta etableringen på annat sätt än att den verkligen ska bli av. Så den som i det sammanhanget regelmässigt rynkar på näsan åt fega politiker och tröga tjänstemän bör för sin anständighets skull också ägna en stund åt att reflektera över att de – faktiskt – allt som oftast är både förutseende och framsynta.

Ta bara satsningen på omdragningen av riksväg 27 från Viared till Kråkered. Borås stad fick betala en tredjedel för att få den byggd, trots att detta var statens uppgift. Den investeringen betalar sig redan nu flerdubbelt när det gäller samhällsekonomisk nytta. Låt vara att en industrisatsning som den som nu är aktuell förutsätter god elförsörjning, men det behövs också en fungerande väg till och från fabriken.

”Elektrifieringen av samhället är ett sätt att möta det ofrånkomliga kravet att skyndsamt fasa ut detta vårt fossilberoende som fört världen till randen av en klimatkatastrof.”

Det som gör Lockrydprojektet så utmanande är inte bara att det är ett uttryck för marknadens förmåga att förhålla sig till framtida förväntningar. Elektrifieringen av samhället är ett sätt att möta det ofrånkomliga kravet att skyndsamt fasa ut detta vårt fossilberoende som fört världen till randen av en klimatkatastrof. Det kommer att krävas långt mer än att bygga batterifabriker för att denna ska kunna begränsas, och detta kommer att innebära mycket stora uppoffringar av alla. Men det som nu ska ske är ändå av godo, om än allt annat än kravlöst och riskfritt. 3000 nya arbetstillfällen är inget som samhället kan hantera med en positiv klackspark och ett ”lycka till”.

Minns att det är långt ifrån säkert att de som vill jobba i jättefabriken kan rekryteras inom Sjuhärads arbetsmarknadsområde. Somliga kommer att pendla långväga, andra skyndsamt leta efter möjligheter att etablera sig i närområdet. Det kan inte komma som en överraskning att bakom dessa historiska 3000 arbetstillfällen står ett antal stora och små människor som inte kan lämnas utanför ekvationen. Var finns jobb för anhöriga, skolor för barnen, omsorg för de barn som i den stora expansionens kölvatten snart gör sig påminda?

”Lilla” Svenljunga och ”stora” Borås har att gemensamt ta sig an denna utmaning. För en gångs skull är just det senare ordet sannerligen motiverat.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.