Annons

Lindén: Cameron vill vinna valet med könsbyte

Regeringsombildningen i Storbritannien i går har av tidningen Guardian beskrivit som ”stilettklackarnas natt”, med anspelning på hur tidigare premiärministern Harold Macmillan på 1960-talet avskedade halva sin regering.
Ledare • Publicerad 16 juli 2014
Foto: Daily Mail

Ett liknande scenario inträffar nu i Storbritannien där den konservative premiärministern David Cameron möblerat om bland Torystatsråden för att ge plats åt fler kvinnor för att inför valet 2015 visa att partiet verkligen har moderniserats.

Anledningen till detta är rädsla för att inte få egen majoritet, vilket man inte fick i förra valet och därför behövde bilda en koalitionsregering tillsammans med Liberaldemokraterna.

Annons

Ombildningen har också konsekvenser för Storbritanniens ställning i EU, vilket bland annat det faktum att utrikesminister William Hague ersätts av Philip Hammond visar.

Förvisso var Hague under sin partiledartid 1997-2001 starkt euskeptisk, men sedan dess har han svängt och är idag principiellt positiv till det faktum att Storbritannien borde stanna i EU. Det är inte Hagues efterträdare Philip Hammond, och att han nu blir utrikesminister kan ses som ett försök av Cameron att blidka sina egna parlamentsledamöter.

En annan signal om detta är att justitieminister Ken Clarke nu lämnar regeringen. Han har alltsedan 1970-talet varit en varm vän av europasamarbetet och detta, hävdar vissa, har kostat honom partiledarposten.

När två av Camerons moderata ministrar är borta ur bilden ställer det höga krav på resten av EU. Både Sveriges och Tysklands regeringar har en viktig roll att spela när det gäller att övertyga britterna om att landet fortfarande är en viktig medlem av unionen.

Speciellt Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt som länge medlat mellan de alltmer federalistiska tyskarna och de euroskeptiska britterna måste intensifiera sina ansträngningar. Det får en chans redan på toppmötet i dag.

En konkret första utmaning är att få britterna och nye kommissionsordföranden Jean Claude Juncker, utsedd i går, att acceptera varandra.

Den största politiska utmaningen är i nuläget dock inte EU utan omröstningen om självständighet för Skottland 18 september i år. En ytterligare anledning till regeringsombildningen och till att Hague har fått i uppdrag att kampanja för de konservativa runt om i landet, och främst i norra England och Skottland.

För hur det går i den omröstningen kan också signalera hur det kan gå i valet 2015 och i omröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap.

Sålunda var det en regeringsombildning som handlade om både inrikes – och utrikespolitik.

David Lindén

Ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons