Lika straff för lika brott

Det är fruktansvärt att människor hånas, skadas och mördas för sådant som sexuell läggning, tro och etnicitet. Självfallet är detta ingenting som vi ska acceptera.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2008

Under Pridefestivalen i Stockholm som avslutas idag har de så kallade hatbrotten hamnat i fokus. 31/7 skrev exempelvis Yvonne Ruwaida från miljöpartiet och Tuija Brax från Gröna förbundet i Finland på DN-debatt att brotten mot homosexuella inte tas på tillräckligt stort allvar i Europa och Sverige.

Hatbrott går ut på att den som exempelvis misshandlar eller dödar någon annan på grund av att denne är muslim, homosexuell eller jude ska få ett strängare straff. Man kan verkligen fråga sig hur rimligt det är. Varför ska en och samma misshandel bedömas allvarligare om gärningsmannen är homofob, än om denne är en vanlig slagskämpe eller våldtäktsman?

Vi måste värna människovärdet och då kan vi inte acceptera att människor hånas, skadas och mördas av någon som helst anledning.

När Yvonne Ruwaida och Tuija Brax kräver ”nolltolerans” mot just hatbrott menar de i praktiken att våldsbrott mot heterosexuella, homosexuella, kristna och muslimer är mer tolerabla så länge de sker av andra anledningar än hat mot en minoritet.

Det är skrämmande att politiker som Ruwaida och Brax har lättare att acceptera kränkningar av vissas människovärde.Självfallet borde vi ha nolltolerans mot alla kränkande brott som innefattar våld och sex. Det reser krav på effektivare rättsväsende och strängare straff.

Det är nog inte många hatbrottsivrare intresserade av. I deras ögon är oftast inte förövarna ansvariga för sina handlingar och ska därför rehabiliteras och vårdas snarare än tillrättavisas och straffas.

Vi vill ha ett samhälle där människor oavsett sexuell läggning, etnicitet och trosupfattning kan leva som de själva önskar. Vägen dit går inte via hårdare straff för vissa tragiska åsikter utan genom likabehandling av alla och allas likhet inför lagen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.