Annons

David Lega: Protektionism är ett misstag vi inte ska göra om

Nationell protektionism i en global kris är som att försöka släcka en brand medan en av brandmännen skruvar igen vattenkranen.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 13 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Munskydd behövs i hela EU. Nationell protektionism motverkar ansträngningarna att bekämpa coronavirusets härjningar.
Munskydd behövs i hela EU. Nationell protektionism motverkar ansträngningarna att bekämpa coronavirusets härjningar.Foto: Staffan Lindbom

Under rådande pandemi, med ett virus som inte känner några gränser, så är det ännu viktigare att EU samarbetar och säkerställer en gränslös inre marknad.

Medan flera europeiska företag lägger om produktionen för att förse Europa med utrustning så sätter enskilda medlemsländer käppar i hjulen genom diverse exportförbud för teknik, utrustning och läkemedel. Åtgärder som enbart försvårar bekämpningen av viruset. Frankrike, Tyskland och Tjeckien är några av de länder som infört olika handelshinder i fumlande försök att skydda sig själva.

Annons

Att inleda inhemsk produktion av vad som tidigare varit importvaror i syfte att täcka upp för det nationella behovet, nej, det är varken ekonomiskt eller tidseffektivt. Vad Europa nu istället behöver är en arbetsfördelning där varje land gör vad de är bäst på. Bara så kan vi möta de verkliga behoven och dra maximal nytta av de ekonomiska men även de mänskliga resurserna, i form av medicinsk kompetens och personal.

Låt oss ta Frankrike som exempel på hur protektionism får negativa konsekvenser på både nationell och europeisk nivå. Då situationen började eskalera i landet lovade man att genom egen produktion tillgodose vårdens behov av utrustning. En svåruppnåelig ambition, har det visat sig. För trots att textilfabriker ställt om till munskyddstillverkning så har landet bara kapacitet att tillverka fyra miljoner munskydd om dagen. Det är tio gånger färre munskydd än den franska vårdens dagsbehov på 40 miljoner.

Frankrikes protektionistiska åtgärder påverkar dock inte bara den egna vården och befolkningen. Häromsistens beslagtog Frankrike miljontals ansiktsmasker och handskar från det svenska företaget Mölnlycke, en leverans som var på väg till de just nu hårdast drabbade medlemsländerna, Italien och Spanien. Tack vare ett snabbt och skarpt agerande från EU-kommissionens sida så tvingades Frankrike släppa igenom leveransen.

Sverige har i denna påfrestande situation agerat solidariskt med våra europeiska vänner. Det svenska företaget Getinge, som producerar respiratorer, har nu ökat produktionen med 160 procent för att kunna möta det skenande behovet inom EU. Till skillnad från fransmännen så valde Sverige att få fram respiratorer genom en större EU-upphandling.

Mitt i denna kris måste vi visa att vi lärt oss något av våra historiska misslyckanden. Under den stora depressionen för 90 år sedan byggde många länder handelshinder i ett försök att skydda sina egna ekonomier. Strategin förvärrade den djupa nedgången i världsekonomin – en nedgång som banade väg för världshistoriens värsta krig. Då och vid andra tillfällen som vi prövat protektionistisk politik så har vi misslyckats. Det är nu upp till EU:s medlemsstater att inte göra om det misstaget.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Annons
Annons
Annons
Annons