1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

David Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Sverige och Europa har ett ansvar att se till att IS aldrig kan återvända.
2014 inleddes ett skräckvälde i norra Syrien och Irak. Nu ser det ut som om mördarsekten är väg att återuppstå på andra platser
Foto: Uncredited

Den tid vi lever i liknar ingen annan. Pandemins konsekvenser för liv och levebröd är lika känn- som oöverblickbara. På det slagfält som kallas corona möter hundratusentals medmänniskor nu sina banemän, medan hundratals miljoner får sin framtid pulveriserad.

Mitt Europa:

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Samtidigt, på ett annat slagfält, slaktas våra medmänniskor återigen i den illasinnade islamismens namn. Med en värld lamslagen av virusets framfart så gör Islamiska staten (IS) sig på nytt skyldig till en rad skoningslösa dåd, världen över. Så får det inte fortgå. På IS biter dock inga välmenande halvmesyrer, utan endast militärt maktspråk och rättskipande klarspråk som omöjliggör fler vidriga vansinnesdåd. I det arbetet har EU, inklusive Sverige, en central roll att spela.

I augusti har det gått sex år sedan IS i Irak och Syrien begick ett av vår tids allra värsta brott mot mänskligheten. Än idag upptäcks nya massgravar, där tusentals offer skyfflades ner under några få sommarveckor 2014. Fortfarande saknas kvinnor och flickor - många av dem kidnappade och tvingade in i sexslaveri.

Sitt folkmord till trots blev det aldrig något kalifat för IS. I oktober 2017 föll terrorsektens självutnämnda huvudstad Raqqa, och med den det helvetiska shariakalifatet. Stad för stad, by för by och hus för hus så fick människor någon form av frihet åter. Och alltsedan dess har IS-mördarna pressats tillbaka, tillfångatagits och i det närmaste tillintetgjorts.

Fram tills nu. Nu, mitt under pandemin, så ser och tar IS-bödlarna nämligen sin chans. Från krigets Syrien till krigets Mali, till Mocambique och Maldiverna, så sprider de nu återigen terror och död omkring sig. I maj slaktade terrorsekten 24 medmänniskor, varav flera nyfödda och småbarn, på en mödravårdsavdelning i Afghanistans huvudstad Kabul.

Med automatvapen, bombbälten och knivar så gör IS-mördarna ånyo sitt yttersta för att skjuta, spränga och sticka sönder människors frihet, trygghet och säkerhet.

Det kommer de inte att lyckas med, förutsatt att Sverige, EU och övriga världen nu på riktigt talar det enda språk som dessa satans mördare förstår: beslutsamhetens språk. För lika lite som en ’vänta-och-se’-mentalitet kommer bromsa pandemin och dess förödande konsekvenser för människors hälsa och välstånd, lika lite kommer daltande med IS att hindra terrororganisationen från att slakta än fler medmänniskor.

En rad EU-gemensamma åtgärder måste nu skyndsamt till för att så slutligen neutralisera IS.

quote
Det kommer de inte att lyckas med, förutsatt att Sverige, EU och övriga världen nu på riktigt talar det enda språk som dessa satans mördare förstår: beslutsamhetens språk.

Utöver kontinuerliga militära och civila krishanteringsinsatser i länder såsom Mali och Somalia - med fortsatt, svenskt deltagande - så är det av yttersta vikt att EU nu också kringskär IS finansieringskanaler. Dessutom krävs ett nära samarbete mellan medlemsstaterna för att utreda, lagföra och straffa återvändande terrorister. I kölvattnet av IS (tillfälliga) renässans bör Sverige också snarast ansluta sig till den europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, och dess viktiga antiterrorarbete.

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

Klarar Europa att någotsånär bekämpa pandemin, ja, då klarar vi också att mota IS-mördarna i grind. Det ska de veta innan de ens så mycket som överväger fler terrorattacker och fler folkmord. Alltmedan de planlöst irrar omkring i spillrorna av sitt så kallade ”kalifat” så kan de vara säkra på att av de spillrorna är det snart bara damm kvar. För historien upprepar sig - och historien är inte nådig mot folkmördare.

Läs mer

Kultur

Stämningsfull flöjtkonsert i Ornunga – från flotte

”Det är en småtrolsk stämning här”

Kultur

Konsert från flotte i sjön – se reprisen från Ornungastämman

Under helgen sänder BT tre konserter från Ornungastämman.

Borås

Djurparken har lockat tusentals besökare trots coronasommaren

”Efter att allt såg väldigt dystert ut i våras kändes det extra viktigt för oss att ändå hålla öppet”

Corona i Sjuhärad

Coronavarning i sommarvärmen: ”Vi ser risk för ökad trängsel”

Så har boråsarna skött sig under semestern: ”Finns varningssignaler”

Sport

FOTBOLL: Så gick fredagens lokalmatcher

BT rapporterade mål- och nyckelhändelser från de lägre divisionerna under fredagskvällen.

Näringsliv

Företagarprofil flyttar hem – startar e-handel i Vist

Gustav Örn bäddar för onlineföretag med Ulricehamn som bas.