Annons

David Lega: Klockan klämtar för siste kommunistdiktatorn

Fyra månader har snart passerat sedan det senaste i raden av riggade presidentval i Belarus. Efter 26 år vid makten vägrar diktatorn Aleksandr Lukasjenka släppa taget.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 1 december 2020 • Uppdaterad 8 februari 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Protesterna mot Belarus president Alexandr Lukasjenka lär inte avta i brådrasket.Foto: Sergei Grits

För varje gång han förföljer, torterar och mördar sin egen befolkning så skadas den lilla folkliga legitimitet han har kvar. Nu är tiden för Sverige och EU att på riktigt sätta kraft bakom orden, till stöd för Belarus modiga folk. Nu är tiden för Sverige och EU att kratta terrängen för den omvälvande samhällsförändring som oundvikligen står inför dörren.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Bara 84 mil från Stockholm ligger Minsk, Belarus huvudstad. En stad som väldigt få svenskar och andra européer har besökt, jag själv inkluderad. En stad som förkroppsligar en tid som de flesta nog trodde upphörde i och med Sovjetunionens sönderfall, på annandag jul 1991.

Annons

Men icke. Under sina 26 långa år vid makten har Lukasjenka envetet klamrat sig kvar i det som en gång var. I Belarus är den gamla sovjetiska säkerhetstjänsten KGB intakt. I Belarus används tortyr för att få fram ’erkännanden’. I Belarus mördar man fredliga demonstranter, såsom Raman Bandarenka, som dog den 12 november efter att ha misshandlats svårt i polisförvar.

Mot sådan brutalitet duger inga fina ord. Mot sådan brutalitet krävs konkret handling.

”En åtgärd för EU vore att bistå det belarusiska civilsamhället med att sätta upp system för ett parallellt internet, så att landets frihetskämpar kan kommunicera med varandra utan att censureras, förföljas, torteras och mördas.”

I sammanhanget är det positivt att Europeiska rådet nu förbereder utökade sanktioner mot Lukasjenkas mördarregim. Positiva är också kraven på oberoende, internationella utredningar gällande samtliga, protestrelaterade dödsfall - krav som framfördes av Europaparlamentet i en resolution häromveckan.

Detta är steg i rätt riktning. Samtidigt behöver mer göras för att stödja belarusiernas kamp för fred och frihet. En åtgärd för EU vore att bistå det belarusiska civilsamhället med att sätta upp system för ett parallellt internet, så att landets frihetskämpar kan kommunicera med varandra utan att censureras, förföljas, torteras och mördas. Dessutom borde EU:s medlemsstater snarast gå samman och erbjuda alla de regimkritiker som nu relegeras från Belarus universitet möjlighet att avsluta sina studier inom EU.

För Sveriges del vore en synnerligen motiverad åtgärd att, utan fördröjning, förklara Lukasjenkas sändebud i Sverige, Dimitry Mironchik, som icke-önskvärd. Detta tills en belarusisk övergångsregering installerats, och en legitimt tillsatt president har valts. I tillägg måste naturligtvis såväl Sverige som övriga EU-länder bojkotta nästa års ishockey-VM, som är ett samarrangemang mellan Belarus och Lettland.

Det är det minsta vi kan göra för att hedra och stödja alla dem som förföljs, torteras och mördas av Lukasjenka. Det är vi skyldiga Belarus folk. Det är vi skyldiga Raman Bandarenka.

Annons
Annons
Annons
Annons