GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Judehatet ger sig inte så lätt

När våren var som vackrast skrev jag i denna spalt om den ökande antisemitismen i Europa. Nu gör jag det igen. Anledningen heter Hamid Zafar.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 20 oktober 2020
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Hamid Zafar under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram "Sommar" 2019.
Hamid Zafar under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram "Sommar" 2019.
Foto: Jessica Gow/TT

Detta med anledning av de antisemitiska konspirationsteorier som då, i pandemins spår, börjat vinna mark. Då jag plitade ner de där orden, meningarna och styckena så visste jag att det var långtifrån sista gången som jag skulle komma att skriva om det vidriga judehatet. Lika säker som jag var om den saken, lika besviken är jag över att det skulle gå såpass kort tid innan jag kände mig tvingad att på nytt skriva om antisemitismen.

Föremålet för min besvikelse - min bottenlösa besvikelse! - stavas Hamid Zafar.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

I förra veckan blev det känt att han under flera års tid, under pseudonym, stått bakom de mest vidriga antisemitiska och homofoba inlägg på olika nätforum. Detta samtidigt som han var rektor vid två högstadieskolor i Göteborgs förorter. En förebild av rang, med andra ord.

En ’förebild’ som skulle vara med i SVT:s ’På spåret’, haft egen kolumn i Göteborgs-Posten samt suttit i Moderaternas integrationskommission och som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Det hedrar dessa och andra aktörer att Hamid Zafar fick kicken från sina uppdrag så snart hans av hat präglade inlägg kom fram i ljuset.

Den vidriga antisemitism som Hamid Zafar gav uttryck för, menar han var ett resultat av USA:s invasion av Afghanistan 2001 och av Irak 2003. Som att dessa årtal markerade starten för det flertusenåriga hatet mot judar.

Hamid Zafar springer islamismens ärenden. Islamismen är till sin natur antisemitisk, homofobisk och kvinnofientlig, och är ett verkligt hot mot Sverige. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) utgör den islamiskt motiverade terrorismen idag ett av de största säkerhetspolitiska hoten mot vårt land.

”Genom sitt ryggradslösa agerande späder Hamid Zafar på misstänksamheten mot Sveriges muslimer. Faktum är att han spelar både tongivande, inflytelserika islamister, liksom de krafter som vill dra alla muslimer över en kam, rakt i händerna.”

Terrordåden i Stockholm 2017 och 2010 förkroppsligar detta hot. Hedersförtrycket i våra förorter är inget påhitt. Judehatet är mer levande än på länge. Sverige har nära nog haft flest terroristresenärer i Europa.

Där islamismen finns – där får den konsekvenser. Könssegregerade badlektioner, trakasserier från självutnämnda moralpoliser och utbredd antisemitism – det är vardag för många människor överallt i vårt avlånga land.

Genom sitt ryggradslösa agerande späder Hamid Zafar på misstänksamheten mot Sveriges muslimer. Faktum är att han spelar både tongivande, inflytelserika islamister, liksom de krafter som vill dra alla muslimer över en kam, rakt i händerna. Men om Hamid Zafar tror att hans hat och hot kommer få svensken att behandla muslimer som islamisterna behandlar judar – ja, då är han farligt fel ute.

Hamid Zafar är ett av det vidriga judehatets alltför många ansikten – i Sverige, i Europa och globalt. Det farligaste vi kan göra är att förringa det han gjorde, bara för att det skedde ”för flera år sedan” och att han (enligt egen utsago) gjorde det ensam.

Den som förringar hans gärning av dessa skäl behöver påminnas om att även Hitler agerade i stort sett ensam, många år innan han vann makten – många år innan Kristallnatten, kriget med stort K och Förintelsen. Den förintelse som nästintill utraderade min farfars familj.